„Amit eszel, azzá leszel!” -de mit együnk???

„Amit eszel, azzá leszel!”-mondta már az ókorban Hippokratész. És én tényleg hiszek ebben: elfogyasztott ételeink alapvetően befolyásolják életünk minőségét.
De mi az, ami egészséges? Együnk húst vagy ne, igyunk tejet vagy se? Talán most már a narancs, a bab és az olívaolaj sem egészséges???
Könnyen elveszhetünk a különböző diéták, életmódok kínálta megoldások útvesztőjében. Van amelyik fogyást ígér, mások különböző betegségek megelőzését, sőt még gyógyulást is. Az egyiknél kalóriákat kell számolgatni, másoknál betarthatatlannak tűnő tiltólisták vannak.
Vegyük sorra a manapság legtrendibb étrendeket.

A testkontrollosok szétválasztó diétája a 90-es években jelent meg Magyarországon. Lényege, hogy az ételkiválasztásnál ügyeljünk arra, hogy az együtt fogyasztott ételek összhangban legyenek szervezetünk emésztési folyamatával. Mivel testünk legnagyobb részben vízből áll, ezért leginkább magas víztartalmú ételek, vagyis zöldségek és a gyümölcsök fogyasztását ajánlják. Az ételtársításnál pedig figyeljünk arra, hogy a szénhidrát és a fehérje ne kerüljön egy tányérra. Külön-külön étkezéskor fogyaszthatjuk csak őket, zöldséggel kombinálva.  A gyors emésztésű gyümölcsöt pedig csak éhgyomorra ehetjük.

A vércsoport diéta alapjául  Dr. Adamo kísérletei szolgáltak, melynek eredményei szerint ugyanazt az ételt különbözőképpen emésztik meg és hasznosítják fel az emberek. Kutatásai azt bizonyították, hogy a vércsoportunk határozza meg, hogy egy adott élelmiszer rossz vagy jó hatással van-e ránk. Lássunk néhány példát:
A vércsoport
Ehetnek: Halak, lencse és babfélék, rizs, kecsketej, kecskesajt, brokkoli, káposzta, karalábé, fokhagyma póréhagyma, sárgabarack, szilva stb.
Kerülendő: Húsfélék, egyéb tejtermékek, burgonya, csicseriborsó, vörösbab, padlizsán, káposzta, paprika, sárgadinnye, mangó, mandarin, olivaolaj
B vércsoport
Ehetnek: Vadak, bárány, nyúl, szinte minden tejtermék, köles, zab, rozs, zöldborsó, zöldbab, brokkoli, padlizsán, alma, körte, ananász, barack
Kerülendő: Csirke, liba, kacsa, sertés, ömlesztett sajtok, kukorica, tök, avokádó, retek, paradicsom, minden mag és dió.
További vércsoportoknak megfelelő étellista itt.

A makrobiotika országonként más és más ételeket ajánl, ugyanis étrendje az adott éghajalti övnek és népcsoportnak hagyományaihoz igazodik. Ajánlott ételeik a gabonafélék (búza, rozs, barnarizs, köles stb), a helyi zöldségek és gyümölcsök, a hüvelyesek, olajos magvak, halak. Ezen étrend szigorú betartásával többféle betegséget megelőzhetünk, sőt akár segítségével ki is gyógyulhatunk például az ekcémából és a daganatos megbetegedésekből is. A fenti ételeken kívül még megengedett a szárnyasok húsának, a tojásnak, a sajtféléknek és kis mennyiségben a barnacukornak és a méznek a fogyasztása. Kerülendő azonban a só, a marha- és sertéshúsok, zsírok, olajok, alkohol, kávé, üdítőitalok, extrudált gabonafélék fogyasztása.

Dr Edwald Howell táplálkozás-kutató nevéhez fűződik az enzim táplálkozás. Kutatásai során arra a következtetésre jutott, hogy enzimszegény étrendünk vezet egészségünk romlásához. Az enzimesek sok időt nem töltenek a konyhában, ugyanis mindent nyersen esznek. Az „élő ételeik” zöldségből, gyümölcsből, csírákból, hőkezelés nélkül készült ételekből, pasztörizálatlan tejtermékekből állnak.

Aztán itt vannak a lúgosítók. Dr. Young szerint a test túlsavasodása az alapvető oka minden megbetegedésnek. Legtöbbünk ugyanis túl sok savképző ételt eszik: húsokat, tejtermékeket, élesztett kenyereket, cukrokat. Emiatt érezzük magunknak fáradtnak, betegnek, de okozhat depressziót, különböző szívbetegségeket és elhízást is. A megoldás az lenne, ha több lúgosító ételt ennénk, amivel a savakat és a méreganyagokat semlegesítjük szervezetünkben és egy időben erősítjük az immunrendszerünket is. Lúgosításhoz a következőket ajánlatos fogyasztani: lehetőleg nyers vagy alacsony hőmérsékleten rövid ideig főzött zöldségek, gyümölcsök (a leginkább lúgosító hatásúak az avokádó, brokkoli, banán, ananász, mazsola, csírák, paradicsom, sóska, spenót, petrezselyem, fokhagyma, burgonya, cékla, retek, gyömbér), hidegen sajtolt olajak, tökmag, szójabab, lúgos víz. Az abszolút kerülendők pedig a húsok, tojás, sajtok, joghurt, földimogyoró, pisztácia, kukorica, rozs, cukor, méz, mustár és az ecet.

Egyik manapság legnépszerűbb táplálkozási- és életmód a paleolit. A kőkori ember táplálkozását ajánlják és cserébe a modern kori betegségek elkerülését, gyógyulását ígérik. Véleményük szerint nem szabad olyan ételeket ennünk, amik csupán az elmúlt tízezer éveben váltak az ember táplálékává, hiszen az ember szervezete nem ezeknek a táplálékoknak a megemésztéséhez alakult ki és szokott hozzá. Továbbá állítják, hogy a túl nagy mértékű szénhidrát bevitel a civilizációs betegségek fő okozója.
Egy átlagos étrenden élőnek nem kis megszorításokkal jár áttérni a diétájukra, de állítólag megéri. Sikersztorik garmada olvasható az interneten olyan cukorbetegekről, migrénesekről, magas vérnyomással küszködőkről, akik kigyógyultak, vagy javult az állapotuk.
A paleosok nem esznek gabonaféléket, tejtermékeket, (kivéve a kemény sajtok) burgonyát, kukoricát, rizst, cukrot, hüvelyeseket. A hús azonban az étrendjük akár 60%-át is kiteheti, amihez a zöldköreten, főzeléken kívül sok variáció már nem nagyon maradt.

Ti milyen étrendet követtek?
Odafigyelnek manapság egyáltalán az emberek arra, hogy mit esznek?