Aktuális kedvencem – köleses rakottas, padlizsános lecsóval

Vannak, akik ha lecsóról van szó, akkor kizárólag a kolbászos vagy a tojásos változatra esküsznek. Én mindenre. A lecsó nálam ilyenkor nyár végén – amikor minden alkatrésze terem a kertben – univerzális eledel, bármilyen húst vagy zöldséget pakolhatsz bele, egyszerűen nem lehet elrontani. Recept sem kell hozzá, a hagyma – paprika – paradicsom szentháromságán túl azzal bolondítod, amivel csak akarod (vagy amit a kamrában találsz). Én alapból tököt vagy cukkinit szeletelek bele, de sárgarépával vagy zöldborsóval, pláne zöldbabbal is tudom szeretni.

Most padlizsán volt kéznél, így lett a feltétünk padlizsános lecsó. Külön recepttel nem szolgálok, hagyományos lecsó az alap, vágj közé padlizsánt és kész. (Szeretem lestyánnal és zellerlevéllel is ízesíteni.)

Amiért mégis gondoltam, hogy beszámolok erről a kedvencemről, az a hozzá elkészített köleses köret volt. Merthogy meggyőződésem, ennél egészségesebb és finomabb étel nincs, viszont méltatlanul kevesen készítik. Olvasni persze róla, hogy a legősibb gabonaeledelünk (az ó- és középkori Magyarországon a legelterjedtebb volt), és hogy magas fehérjetartalma miatt kiváló táplálékforrás, de tényleg kevesen ismerik.

Hogy ne csak egészséges, de ízletes is legyen

Tapasztalatom szerint azonban, ha csak simán forró vízben főzzük meg (ahogy a receptek többsége ajánlja), nem biztos, hogy nagy kedvencünk lesz. Ha túl korán vesszük le a tűzről, akkor olyan, mintha homokot ropogtatnának a foguk között, ha túlfőzzük, pépes babakaja lehet belőle. Ezért is írom, a köles lehet finom, csak tudni kell megfelelően elkészíteni.

Úgyhogy én a kölest (kb 30 dkg-ot), mint a rizst, kicsi olajon először megpirítom, aztán engedem fel forró vízzel (kétszer annyival) dobok bele babérlevelet, és pár gerezd foghagymát, lestyánt, majd kb fél óráig főzöm. Utána viszont még ízletesebb, ha húsz percre – ezzel-azzal megbolondítva – tepsiben is sütöm.

Kikeverek egy sajtos öntetet (1 pohár tejföl, két db nyers tojás, fokhagyma, füstölt reszelt sajt), majd friss édes paradicsomot is vékonyra szeletelek.

Aztán így rakom le: egy ujjnyi rétegben köles, rákenem a tejfölös szószt, sajtot reszelek közé, majd pakolom a következő réteg kölest… A tetejére pakolom a vékony szelet paradicsomokat, végül sajttal szórom meg. Fóliát teszek rá, és az egészet fél óráig sütőben átsütöm (az utolsó tíz percben természetesen leveszem róla a fóliát.)

A végeredmény, ez a rakottas köret padlizsános, kolbászos vagy bármilyen lecsóhoz, vagy anélkül, akár sült húsokhoz is mennyei. Próbáld ki!

-szilva-

Amit a kölesről tudni érdemes

Az előítéletekkel szemben a kölesnek van egy sor fontos, az egészségre jótékony hatása és ezért különb helyet érdemel mai konyhánkban. Sok értékes fehérjét tartalmaz, gazdag aminosavakban is. Immunrendszer erősítő hatása ismert és mivel viszonylag magas a zsírtartalma, jó energiaforrás. Ásványi és nyomelem tartalma belülről ható „kozmetika”, hiszen csonterősödésben, az egészséges fogakban, dús haj- és körömnövekedésben mutatkozik meg értéke.
Lisztérzékenyek számára néhol engedélyezik a köles fogyasztását, máshol viszont még nem egyértelműen eldöntött ez a kérdés.

A köles az egyetlen gabonaféle, amely főtt állapotban is lúgosító hatású. Fogyasztása többek között ezért is nagyon javasolt. ( Forrás, számtalan jónak tűnő köleses recepttel: http://www.nosalty.hu/alapanyag/koles?kisokos)