Tényleg csak a pasiknak lehet igaza?

Pártolom a női egyenjogúságot, egészséges módon.   Nem tagadom a  hagyományos női szerepeket, és nem támogatom azon szélsőségeket, akik a női egyenjogúságért vívott harcban elfelejtve a valódit célt, férfigyűlölőkké válnak.

Minap találkoztam egy kedves hölggyel, aki 20-25 éve dolgozik gépészmérnökként, sikeres vállalkozást vezet.  Megkérdeztem tőle, hogy boldogul egy kimondottan férfiak uralta szakmákban, illetve érezte e valaha hátrányát annak, hogy nő.

A válasz nagyon egyszerű volt:  „Nem, soha.  A munkában, az üzletben mindig a korrektség vezérelt és mivel mindig ezt adtam, vissza is ezt kaptam. ”

Tényleg ennyire egyszerű  lenne? Vagy a fent említett hölgynek csupán szerencséje volt?  Félreértés ne essék, ezeket a kérdéseket nem azért teszem fel, mert nekem életem során annyi hátrányom származott volna abból, hogy nő vagyok. Nem, dehogy. Csak érdekel a téma, és mások véleménye.

Amíg én ilyen gondolatokat dédelgetek a  fejemben  addig pontosan tudjuk mitől hangos  a média, hogy a női egyenjogúság nagyon és kevésbé elszánt képviselői, sőt azok is akik tesznek az empancipációra, csak egyszerűen büszkék arra, hogy nők, kiállnak és kikérik maguknak azt a fajta aposztrofálást, amivel a parlamentben illették őket, történetesen a családon belüli erőszakról szóló vita kapcsán.

Nagyon érdekes kérdés, hogy ezen a bizonyos egyenjogúságon mit ért a nő, és mit a  férfi.  Mivel a munkaidőm nagy részét többségében férfiakkal töltöm, a lehetőségek  széles tárháza mutatkozik meg számomra nap  mint nap.

Többségében  nagyon jókat nevetek, nagyon  ritkán  a bicska kinyílik a zsebemben.

De minden  kimondott szónál beszédesebb a gyakorlat.

Ad hoc jelleggel 3 fős kis csapat( 1 férfi, 2 nő) alakult, és a reggeli kávé elfogyasztása közben  a sajtokról beszélgettünk. Az egyik kolléganőm megjegyezte, hogy a mozzarella zsíros sajtnak számít, mert a 48 % zsír van benne.  Próbáltam felhívni  a figyelmét arra, hogy ez tévedés nézze meg a csomagolást, azon szó szerint az olvasható, hogy a szárazanyag zsírtartalma 48%, és ez korántsem azt jelenti, hogy 100 g mozzarelában 48g zsír lenne, hanem sokkal kisebb zsírtartalmat jelöl.  Férfi kollégám is a 48g zsírtartalmat támogatta.

Egyedül maradtam a véleményemmel, és azon gondolkodtam, vajon hogy oszlassam el a tévhitet a fejükben, így rákerestem a neten, és a találatok engem igazoltak.

Kolléganőm, ma is tanultam valamit mondattal nyugtázta, hogy nem volt  igaza. Kollégám nem tudta ilyen könnyedén  kezelni a kérdést, neki  jobban fájt az igazság  „ha mindig neked van igazad, soha nem mész férjhez” mondattal  lezárta a vitát.  Gondolom nem is kell írni, hogy ez a mondat mennyit vért küldött az agyamba, de ezen a ponton vált teljesen nyilvánvalóvá a vita meddősége.  Ugyanis ez mondat igazolta, az  a pozíció ahonnan én  vívom a vitát  – xx kromoszómáimnál fogva – alá van aknázva, ha megmozdulok meghalok: ).

Ennyire macho a társadalmunk?  Tényleg csak a pasiknak lehet igaza?  Ennyire nehéz elfogadni, ha valaki adott témában több információval rendelkezik náluk?   Pláne, ha az illető nő?!

XX