Tessék kérem gyorsabban futószalagozni! (Pénztárfóbia 2.)

sliderbestTalán nem kellene megírnom, de megint a lelkembe markolt egy találkozás a bolti futószalaggal. Lajoshoz, a bajuszos álompénztároshoz azóta sem volt szerencsém (időközben a kezem is rendbejött), talán csak egyszeri beugró lehetett a hipermarket kasszájánál. Vagy az is megeshet, eltúlzott segítőkészsége okán nem tudott megfelelni a multis normáknak. Mindenesetre kár… Pár napja aztán megvilágosodtam, valóban összeesküdtek ellenünk, a nagyáruházakban mesterségesen gerjesztik ezt az őrült szalag-tempót, és a pénztárfóbiám nem alaptalan.  Megtaláltam a bűnöst is!

Óvakodjanak a melírozott hajú ötvenes, átkosbeli orosztanárnő külsejű, munkahelyi egyenköpenyt viselő lényektől! Az egyik ilyen a múlt pénteki sorbaállásomkor, mint ügyeletes rabszolgahajcsár, járta a pénztárakat, és fennhangon, rossz modorban cseszegette kolléganőit. Mondván, most mérte le a teljesítményüket: „Ez kérem nem tempó, tessék gyorsítani!” –kiabált.

Nem csak én hőköltem hátra, egy másik vásárló be is szólt: mi ez itt, Forma 1?

Épp én kerültem sorra, közöltem hát a pénztárossal, hogy buktasson meg nyugodtan, de képtelen vagyok gyorsabban pakolni. Ráadásul éppen ráérek, ledolgoztam a magam napi nyolc óráját, és most nem vagyok hajlandó kapkodva bedobálni a frissen beszerzett holmijaimat a kosárba, sietve elhúzni a rákba. Sokatmondóan összenéztük, majd megállapodtunk abban, hogy ő sem veszi a szívére, és én sem. Majd odasúgta, megszokta már ezt, nem is érdekli, dolgozik, ameddig teheti.

Vásárlóként azért megjegyezném: ha mód van rá, ne előttem vegzálják az alkalmazottakat. (Arra lenne való a hátsó iroda.) Egyrészt bunkóság, és a vásárló is zavarba jön tőle. A zavart vásárló meg kevesebbet fogyaszt. És nem ott, ahol mások szeretnék.

Értem én a logikát, olcsóbb három villámkezű pénztárost foglalkoztatni, mint hat mosolygós lassút. Csak van egy bökkenő: én, a vásárló. Aki lehetnék rokkant, vagy öreg, vagy nyugdíjas mozgáskorlátozott, vagy mit tudom én. Egyszerűen lassú, komótos ember. Mert engem nem a bolt fizet, úgyhogy ne akarjanak, szabadidőmben gyorsabb teljesítményre kényszeríteni! Oké?