Házilag mogyorókrémet? – Dupla mogyorós amfóra

Cukor nélkül is mennyei! Avagy készülhet-e egészséges, természetes, finomítatlan alapanyagokból finomság? Íme, a 4. bűntudatmentes süteményem, a banános-mogyorós amfóra, házi mogyorókrémmel töltve.

amfora6.0

Mogyorókrémmel töltött mogyorós amfóra

Ez a sütemény attól különleges, hogy duplán mogyorós amellett, hogy banános. A tésztája őrölt mogyorót rejt, továbbá házilag készült mogyorókrémmel töltöttem meg. Valami isteni lett! A krém köszönőviszonyban sincs a boltban kapható agyoncukrozott változatokkal. Ezt az is bizonyítja, hogy a krémet nyalakodva kiderült, mogyoróérzékenységem van. Most először életemben kiütések jelentek meg tőle a nyelvemen, ínyemen, és a torkomba is gombóc nőtt. Inkább bele se gondolok, hogy a boltiban vajon mennyi lehet a mogyoró, ha attól sosem volt semmi bajom. Mostanában nem fogok újra mogyorós sütit sütni, ezért örülök, hogy az első változat ilyen jóra sikerült, mert most átadhatom Neked, Kedves Olvasó!

Házi mogyorókrém

Először magvajat készítünk 10 dkg mogyoróból. Majd kakaópor, méz, és olaj segítségével ízesítjük, krém állagúvá keverjük. A magvajhoz extraerős darálóra van szükség. Én a nagy teljesítményű, 600 W-os többfunkciós háztartási gépem kávédarálóját használtam hozzá. Két őrlés között így is kellett egyszer pihentetni a gépet, így végül két ütemben változott át a mogyoró magvajjá.

amfora6.1

Magból magvaj, aztán krém

Olajos magról lévén szó, a feldolgozás során az olaj a szilárd részektől elválik, és egy olajos, fényes, összeálló masszát kapunk. A képeken látszik a folyamat, ami szinte varázslatos. Ehhez képest az ízesítés már nem is nagy kunszt. Én arra figyeltem, hogy minőségi alapanyagokat használjak hozzá. Így 22%-os kakaóport, bodzás akácmézet, és hidegen sajtolt olívaolajat kevertem a mogyoróvajhoz. Elismerem, küllemre nem épp kívánatos jelenség, de ízre és állagra remek lett. Az egyik felét használtam fel az alábbi süteményhez. A másik fele jó lett volna palacsintatölteléknek, de sajnos, vagy sem, hamarabb elfogyott.

amfora6.2

Banános-mogyorós amfóra

Az alaprecept lépései szerint haladva, első az alapanyagok előkészítése.
3 db tojás: A közepes méretű a jó, vagy helyette 4 db kicsi, esetleg 2 db nagy.
30 dkg lisztmix: 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt, és 10 dkg frissen őrölt mogyoró. Más mix is kipróbálható, a lényeg a teljes kiőrlés. Semmi fehérliszt!
30 dkg banán: Ez 3 db közepes méretű gyümölcsnek felel meg, amit meghámozunk, majd aprítunk, vagy pürésítünk. A 30 dkg a meghámozva lemért gyümölcsöt jelenti. Az sem baj, ha túlérett, azzal még édesebb ízhatás érhető el.
30 dkg alma: Ez 3 db közepes méretű gyümölcsnek felel meg, esetleg 4 kicsinek, vagy 2 nagynak. Fajtát illetően nincs megkötés, próbáltam már édessel, és savanykással is. Feldolgozás előtt hámozás szükséges. Felhasználása reszelve a legegyszerűbb, de lehet aprítani, vagy pürésíteni is, ki ahogy szereti. A párolásával, pépesítésével felesleges vesződni, mert lédús, sütés közben a saját levében párolódik.
Lazításhoz: 1 zacskó sütőpor.
Ízesítéshez: Ízlés szerint szabadon variálható. Ahogy én próbáltam: mézeskalács fűszerkeverék.
Díszítéshez: Ízlés szerint variálható, akár el is hagyható. Jelen esetben még sütés előtt, a sütemény belsejében rejtettem el a mogyorókrémes tölteléket, ami íznek és dísznek is kitűnő választásnak bizonyult.

amfora6.4

További előkészítés

Villanysütőben, 180 °C fokon, légkeverésesen készül az amfóra nálam. Erre a hőfokra melegítem elő a sütőt. Most is szilikonformát választottam. Jó tudni, a szilikonformát az első használat előtt „fel kell avatni”, azaz hidegen sajtolt napraforgó olajjal átkenni vékonyan. Saját tapasztalatom, hogy az olajos kenés később sem árt, könnyebb kifordítani a süteményt a formából.

Összeállítás

A tojást felütjük, felverjük a gépi habverővel.

amfora2.8

A lisztet és a sütőport fakanállal összekeverjük.

amfora2.6

A tojáshoz fokozatosan hozzákeverjük a  sütőporos lisztet, az őrölt mogyorót, az almát, a banánt.
A tésztát ízesítjük, összekeverjük a fűszerkeverékkel. Úgy gondoltam, a mézzel ízesített mogyorókrémhez jól passzol a mézaskalácsos ízvilág. A kilencféle őrölt fűszerből álló keverék azóta úgy megtetszett, hogy már más süteményt is ízesítettem vele. Reklámnak itt helye nincs, de az összetevőket leírom, hátha kedvet kapsz hozzá, Kedves Olvasó. Fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, koriandermag, ánizs, édeskömény, kardamonmag, szegfűbors, gyömbér, és mindez őrölve, egy 14 gr-os zacskóban, ami 1 kg tésztához elegendő.

amfora6.5

Díszítés

A formákba kis kanál tésztamasszát teszünk.
A forma közepébe mogyorókrém kerül, majd újabb kis kanál tésztával betakarjuk.
A tészta mennyisége soknak bizonyult egy tepsihez a töltelék, vagy talán a kicsi forma miatt, ezért a maradék tésztát szív alakú muffinformába tettem, töltelék nélkül. Ez pont jó volt, mert így a mézre érzékeny barátnőm is meg tudta kóstolni.

amfora6.6

Sütés

A sütési idő 20 perc volt. Külön, két részletben sütöttem meg a két tepsire való sütit. Itt is érvényes, hogy a különböző sütőformák más-más sütési időt igényelnek. Első alkalommal tűpróbáig sütjük, utána ugyanazon hozzávalók mellett a korábban feljegyzett érték beállítható, és tűpróba sem kell.

Tálalás

Bedagadt torok ide, vagy oda, megérte! Isteni lett.

amfora6.7