Időközönként a férjem barátokkal tölti az estéjét. Az egyik ilyen fiús programon betévedtek egy pizzériába. Mivel mellettem már rászokott a teljes értékű táplálékokra, adódott a kérdés: „Teljes kiőrlésű pizzájuk van?” Nem volt. Sőt, nemcsak hogy nem volt, de a pincérnő még azt is hozzátette, teljes kiőrlésű lisztből nem lehetséges pizzát készíteni. Úgy döntöttem, csak azért is bebizonyítom, hogy tévedett. Sikerült. Így született meg a mi itthoni pizzánk, amit azóta is sokszor megsütöttem, különböző feltétekkel.
A tészta
35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 csomag sütőpor
fűszerek: pizza fűszerkeverék, parajdi só
2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó étolaj
kb. 1,5 dl víz
A lisztet összekeverem a sütőporral, a fűszerekkel, és az olajjal.
A vizet fokozatosan, féldecinként öntöm a masszához, ügyelve arra, hogy mennyit vesz fel. Lehet, hogy kevesebb, vagy több kell bele.
A tésztát kézzel gyúrom össze. Addig, hogy ruganyos, de formázható legyen. Nem kell pihentetni.
A sütőt előmelegítem 200 °C fokra.
A tepsit olajkenéssel, lisztszórással előkészítem.
A tésztát a tepsiben elsimítom. Vizes kézzel könnyebb. Az a jó, ha minél vékonyabb, és nem szakadt, lyukas sehol.
A pizzaszósz
4 evőkanál sűrített paradicsom
fűszerek: pizza fűszerkeverék, friss vágott kapor, friss vágott petrezselyem, őrölt feketebors
0,5 dl víz
A paradicsomot elkeverem a fűszerekkel. A vizet hozzáöntöm. Kenhető, de sűrű állagú szószt kell kapnom.
A szószt egyenletesen szétkenem a tésztán.
A feltét
Az itthon levő alapanyagokkal megszórom a pizzát.
Itt tettem rá bacont, lilahagymát, csípős pepperoni paprikát, paradicsomot, laktózmentes reszelt sajtot, kevés apróra vágott bazsalikomot.
200 °C fokon, légkeveréses villanysütőben, 20 perc alatt készre sütöm.
Szeretem ezt a receptet, mert gyorsan elkészülök vele.
Felszeletem és tálalom. Jó étvágyat hozzá!