Mert szezonja van – együnk cukkinit, töltve

2013-07 074

Ezt a receptet rendszeres szoktam készíteni a cukkini szezonban (június végétől október elejéig), amikor nagyméretű darabok landolnak a konyhámban. Sosem lesz ugyanolyan, ezért most nem is receptet, inkább csak készítési tippeket teszek közzé.

A cukkiniket 4-5 cm széles darabokra vágom. Felteszem főzni. Forráskor megsózom, onnantól számítva 20 percig főzöm. Utána hagyom hűlni. A vizet zöldségalaplének szoktam félretenni, húsleveshez kitűnő.

2013-07 006

A kihűlt cukkini belsejét kikanalazom. A zöldség húsát, magjait – ha eresztett levet, azt is – félreteszem a töltelékhez.

2013-07 011

Az oldalán és az alján hagyok egy kis peremet, így kis kosárkákat kapok.

2013-07 015

Egy magasabb falú serpenyőben, kevés napraforgóolajon hagymát dinsztelek. A jó dinsztelt hagyma titka, hogy se nem hideg, se nem forró olajba kell beletenni. Inkább párolni kell, mintsem sütni a hagymakockákat.

2013-07 023

A hagymán megpirítom a darált húst. Pulykát vagy sertést szoktam választani.

2013-07 025

Hozzáteszem a cukkini belsejét, és a hússal együtt megpárolom. Ha nem elegendő a lé, kevés vízzel kipótolom. Körülbelül ezidőtájt szoktam előmelegíteni a sütőt, 200 °C fokra. Amikorra a levét elfőtte, pont addigra lesz teljesen puha.

2013-07 039

Fűszerezem. Attól függően választok fűszereket, hogy milyen ízvilágot szeretnék teremteni. A képen látható tölteléket fűszereztem sűrített paradicsommal, hagyományos magyaros ízekkel (parajdi sóval, őrölt pirospaprikával, feketeborssal, köménnyel, fokhagymával), és zöldfűszerekkel (petrezselyemmel, kaporral, és egy 8 fűszert tartalmazó gyorsfagyasztott fűszerkeverékkel, ami az említett 2 zöldfűszeren kívül még zsázsát, turbolyát, metélőhagymát, sóskát, borágót és pimpernellt tartalmaz). Utóbbi fűszerkeveréket más ételekhez is gyakran használom. Mivel nekem nincs kiskertem, így próbálom a friss fűszernövények illatát, zamatát belecsempészni az ételekbe.

2013-07 048

A kész tölteléket a kivájt cukkinibe töltöm. Általában teszek rá reszelt sajtot, megszórom petrezselyemmel. Az esetlegesen megmaradt töltelék kifőtt tésztához vagy melegszendvicshez kenyérfeltétként is felhasználható.

2013-07 053

A sütőben 5-10 perc alatt készre sütöm.

2013-07 065

Önálló ételként is tálalható. Itt burgonyát főztem mellé, amit tálalás előtt szárított petrezselyemmel megszórtam.

2013-07 074

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Mert szezonja van – együnk cukkinit, töltve” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.