Praktikák: mi tegyünk, ha támad a calici?

article-new_ehow_images_a02_5g_da_treat-diarrhea-children-800x8001

“Jaj, a ti gyerkőceiteket nem érte el ez a hányás-hasmenés vírus? Éjszaka 3X kellett kirohanni ovis fiammal, ebből kétszer az ágyba is ment, picit durva. Jöhetnének a fagyosszentek, bacikat ölni…” – Posztoltam a reggelbe most éledező facebook oldalunkra ezt az üzenetet. Azóta fiam jobban van, de nem hagyott nyugodni a kérdés: mi az, ami támad? Állítólag Szombathelyen és környékén most a calici jött divatba. De mit tegyünk, vagy mit ne tegyünk ilyenkor?

Létezik ellene védőoltás?

Ezek a fránya hasmenéses fertőzések közvetlen módon, a beteggel történő érintkezés, szennyezett kéz, illetve közvetett módon, leginkább vírussal szennyezett tárgyak, ritkábban élelmiszer (zöldségek, saláták, eper, málna, kagylók, stb.) és víz útján terjednek. A megelőzés elég reménytelen ugyanis a calicivírus ellen nincs sem orvosság, sem megelőző védőoltás. Ezért is fontos – hangsúlyozzák  az orvosok – a személyes higiéné fokozott betartása, hogy a beteg két-három napig inkább pihenjen, ne menjen közösségbe, kerülje a tömeges rendezvényeket.

A calicivírus-fertőzés tünetei

A calicivírus-fertőzésre jellemző a rövid lappangási idő (24-36 óra), a betegség tünetei a hányás, a hasmenés, a hasi fájdalom és a testhőmérséklet emelkedése. Korcsoporttól függően a hányás, hasmenés megoszlása különböző: gyermekkorban a hányás (akár hasmenés nélkül is), időskorban viszont a hasmenés (akár hányás nélkül is) a vezető tünet.

További tünet lehet még a fejfájás és az izomfájdalom. Általában a megbetegedés rövid lefolyású, az érintettek 1-3 nap alatt gyógyulnak. A szövődmény ritka, viszont a gyors só- és folyadékvesztés miatt, különösen az idősek és a kisgyermekek, az immunológiailag károsodott egyének veszélyeztetettek és kórházi kezelésre szorulhatnak. Ha viszont, ez fontos, egyéb tünetek is társulnak a hányással, mindenképpen javasolt az orvos (háziorvos, ügyelet) felkeresése. (forrás: webbeteg.hu)  További hasznos tudnivalók itt.

A rotavírus-fertőzésre most nem térnék ki, jobb nem is gondolni rá: de erről az alattomos vírusról itt tájékozódhattok.

Mit adjunk a gyereknek gyomorvírus esetén? 

– Gyakran kínáljuk folyadékkal (tea vagy szénsavmentes víz). van aki azt ajánlja, hogy kortyonként itassuk, mások pedig, hogy  10-15 percenként, fél-egy deciliter folyadékot adjunk a gyermeknek. Én maradok a decis mennyiségnél.
Ha minden ki akar jönni a gyerekből és fontos az SOS folyadékpótlás, akkor töltsük fel a jégkocka tartót felhígított szörppel (hasonló arányban, mint ahogy meginnánk) és nyalogattassuk el a szörpös jégkockákat a gyerekkel. Érdemes egy adag “szörpkockát” előre elkészíteni és zacskóba téve a mélyhűtőben tartani.

– Ha már a folyadék megmarad a gyerekben, akkor jöhet a szilárd étel: a BRAT diéta, azaz Banán, Rizs, Almaszósz (alma minimális vízben megfőzve és lepürézve), és Toast (pirítós kenyér). Ezek közül válasszuk azt, amelyikre rákívánunk.

– Ha ezen a lépcsőfokon is túl vagyunk, akkor figyeljünk oda a kálium (banán, burgonya, gyümölcslé) és a só (ropi, leves) pótlásra, esetleg egy kis élőflórás joghurtot vagy kefirt is elkanalazhatunk. Kis mennyiségben zsírt (vaj, csirkemell) is beiktathatunk már az étrendbe, mivel a zsír lassítja az emésztést és csökkenti a hasmenést.
A tünetek elmúlásával fontos, hogy 24 órán belül térjünk vissza a szokásos étrendhez, ugyanis a fentiek nem tartalmaznak megfelelő mennyiségű rostot, fehérjét és zsírt, ami viszont szükséges a gyomor és a belek regenerálódásához.

– Gyógyszertárban kapható készítmények: a Normolyt por valamint a HIP ORS 200, kúp formájában pedig a Daedalonetta.

– Állítólag a hideg, buborékmentes kóla is csillapítja a hányingert. Én nem próbáltam. Ti?

Fontos, hogy feltétlenül menjünk orvoshoz az alábbiak esetén:
– ha a hányás vagy hasmenés a harmadik napon is tart még,
– 39 foknál magasabb láz,
– csökken a vizelet ürítés gyakorisága,
– erős szédülés.

Egy olvasónk azt írja, “mi mindig megússzuk fokhagymás mézzel”.

Ti mit csináltok, hogy vészeltétek át?

 

4 hozzászólás “Praktikák: mi tegyünk, ha támad a calici?” bejegyzéshez

  1. Nos én egyszer átszenvedtem vele egy hetet. Kórházban kaptam el látogatás után…
    Sajnos a folyamatos hasmenés ellen a víz tényleg jó, de enni nem szabad. Illetve megteheted, de kb. fél óra múlva róka formában visszakapod. Kaja tényleg nincs. Ez a 2-3 nap sem igaz, neked egy hétig tartott és ahogy jött úgy ment is.

  2. Vigyázzon kedves Csabi, habár az alkoholnak bizonyos esetekben kellemes zsibbasztó és fertőtlenítő hatása van, gyomor vírus esetén nem ajánlott, ugyanis felerősíti a hasmenéses, hányásos tüneteket.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.