Praktikák: mi tegyünk, ha támad a calici?

article-new_ehow_images_a02_5g_da_treat-diarrhea-children-800x8001

„Jaj, a ti gyerkőceiteket nem érte el ez a hányás-hasmenés vírus? Éjszaka 3X kellett kirohanni ovis fiammal, ebből kétszer az ágyba is ment, picit durva. Jöhetnének a fagyosszentek, bacikat ölni…” – Posztoltam a reggelbe most éledező facebook oldalunkra ezt az üzenetet. Azóta fiam jobban van, de nem hagyott nyugodni a kérdés: mi az, ami támad? Állítólag Szombathelyen és környékén most a calici jött divatba. De mit tegyünk, vagy mit ne tegyünk ilyenkor?

Létezik ellene védőoltás?

Ezek a fránya hasmenéses fertőzések közvetlen módon, a beteggel történő érintkezés, szennyezett kéz, illetve közvetett módon, leginkább vírussal szennyezett tárgyak, ritkábban élelmiszer (zöldségek, saláták, eper, málna, kagylók, stb.) és víz útján terjednek. A megelőzés elég reménytelen ugyanis a calicivírus ellen nincs sem orvosság, sem megelőző védőoltás. Ezért is fontos – hangsúlyozzák  az orvosok – a személyes higiéné fokozott betartása, hogy a beteg két-három napig inkább pihenjen, ne menjen közösségbe, kerülje a tömeges rendezvényeket.

A calicivírus-fertőzés tünetei

A calicivírus-fertőzésre jellemző a rövid lappangási idő (24-36 óra), a betegség tünetei a hányás, a hasmenés, a hasi fájdalom és a testhőmérséklet emelkedése. Korcsoporttól függően a hányás, hasmenés megoszlása különböző: gyermekkorban a hányás (akár hasmenés nélkül is), időskorban viszont a hasmenés (akár hányás nélkül is) a vezető tünet.

További tünet lehet még a fejfájás és az izomfájdalom. Általában a megbetegedés rövid lefolyású, az érintettek 1-3 nap alatt gyógyulnak. A szövődmény ritka, viszont a gyors só- és folyadékvesztés miatt, különösen az idősek és a kisgyermekek, az immunológiailag károsodott egyének veszélyeztetettek és kórházi kezelésre szorulhatnak. Ha viszont, ez fontos, egyéb tünetek is társulnak a hányással, mindenképpen javasolt az orvos (háziorvos, ügyelet) felkeresése. (forrás: webbeteg.hu)  További hasznos tudnivalók itt.

A rotavírus-fertőzésre most nem térnék ki, jobb nem is gondolni rá: de erről az alattomos vírusról itt tájékozódhattok.

Mit adjunk a gyereknek gyomorvírus esetén? 

– Gyakran kínáljuk folyadékkal (tea vagy szénsavmentes víz). van aki azt ajánlja, hogy kortyonként itassuk, mások pedig, hogy  10-15 percenként, fél-egy deciliter folyadékot adjunk a gyermeknek. Én maradok a decis mennyiségnél.
Ha minden ki akar jönni a gyerekből és fontos az SOS folyadékpótlás, akkor töltsük fel a jégkocka tartót felhígított szörppel (hasonló arányban, mint ahogy meginnánk) és nyalogattassuk el a szörpös jégkockákat a gyerekkel. Érdemes egy adag „szörpkockát” előre elkészíteni és zacskóba téve a mélyhűtőben tartani.

– Ha már a folyadék megmarad a gyerekben, akkor jöhet a szilárd étel: a BRAT diéta, azaz Banán, Rizs, Almaszósz (alma minimális vízben megfőzve és lepürézve), és Toast (pirítós kenyér). Ezek közül válasszuk azt, amelyikre rákívánunk.

– Ha ezen a lépcsőfokon is túl vagyunk, akkor figyeljünk oda a kálium (banán, burgonya, gyümölcslé) és a só (ropi, leves) pótlásra, esetleg egy kis élőflórás joghurtot vagy kefirt is elkanalazhatunk. Kis mennyiségben zsírt (vaj, csirkemell) is beiktathatunk már az étrendbe, mivel a zsír lassítja az emésztést és csökkenti a hasmenést.
A tünetek elmúlásával fontos, hogy 24 órán belül térjünk vissza a szokásos étrendhez, ugyanis a fentiek nem tartalmaznak megfelelő mennyiségű rostot, fehérjét és zsírt, ami viszont szükséges a gyomor és a belek regenerálódásához.

– Gyógyszertárban kapható készítmények: a Normolyt por valamint a HIP ORS 200, kúp formájában pedig a Daedalonetta.

– Állítólag a hideg, buborékmentes kóla is csillapítja a hányingert. Én nem próbáltam. Ti?

Fontos, hogy feltétlenül menjünk orvoshoz az alábbiak esetén:
– ha a hányás vagy hasmenés a harmadik napon is tart még,
– 39 foknál magasabb láz,
– csökken a vizelet ürítés gyakorisága,
– erős szédülés.

Egy olvasónk azt írja, „mi mindig megússzuk fokhagymás mézzel”.

Ti mit csináltok, hogy vészeltétek át?