Mentsük, ami menthető: a mézeskalács újjászületése

 

SAM_3728(2)

Szerintem nem én vagyok az egyetlen, akinél még január végén is van némi karácsonyi mézeskalács maradék. Jó, jó, finom, meg minden, de azért már a könyökünkön jön ki. Találtam egy jó kis receptet, amivel egyszerűen – sütés nélkül! – újjá varázsolhatjuk. Én most csak fél adagot csináltam, mert ennyi volt a reszli süti. Eredetileg háztartási kekszből készül, de ez nem változtat a lényegen.

Tehát a hozzávalók:

– 2,5 dl tej

– 15 dkg porcukor (én ebből is kevesebbet raktam, hiszen a mézeskalács édes)

– 20 dkg vaj

-4 ek. kakaó

– 50 dkg háztartási keksz vagy maradék mézeskalács (fele darált, fele darabosra törve)

– 10 dkg darabolt dió

– 5 dkg szeletelt mandula vagy mogyoró

– 5 dkg aszalt gyümölcs (ez opcionális, én most aszalt barackot és szilvát használtam)

– 5 dkg étcsokoládé, apró darabokra törve (szintén megfelelőek a maradékok)

– A tetejére: 15 dkg jó minőségű csokoládé

– 2 evőkanál olajjal elkeverve

– 5 dkg szeletelt mandula vagy mogyoró

A sütit (kekszet) egy vastagabb zacskóba rakjuk és húsklopfolóval összezúzzuk, úgy felibe-harmadába. Persze lehet aprító gépbe is tenni, de minél rusztikusabb, annál jobb.

Az enyém ilyen volt:

SAM_3720

A  száraz hozzávalókat mind összekeverjük, a tejben felolvasztjuk a vajat, majd langyosan hozzákeverjük a többi anyaghoz. Jól eldolgozzuk és vagy egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, vagy szilikon formába tesszük és elsimítjuk. Így:

SAM_3722

 

Vízgőz felett felolvasztjuk a csokit, hozzákeverjük az olajat (extraként narancsos olívaolajat tettem bele – isteni lett!), a süti tetejére öntjük, megszórjuk mandulaszeletekkel.

Hűtőbe rakjuk, legalább 3 órát hagyjuk dermedni, hogy szeleteljük. Ilyen lesz:

 

SAM_3727

– by Juci –