Ha van cseresznye, akkor hajrá lekvár és ivólé

cherry-jam

 

Egy kedves olvasónk, Maja osztotta meg velünk cseresznyelekvár és ivólé receptjét:
Én évek óta így készítem a lekvárt. A 3 kg cseresznyét megmosom, magozom, ledarálom húsdarálón, és lemérem. 3 kg cseresznyét beleöntöm egy nagy lábosba, aztán fölforralom, 2 cs. befőzési cukrot (lehet persze alternatív édesítőszerek után is nézni ) öntök bele 2 cs. dzsemfixet, majd újból fölforralom állandó keverés mellett és üvegekbe merem. Lezárom, fejre állítom, ha kihűlt mehet a helyére.

10479107_468397776637783_1258823073_o

Az ivóléhez pedig tetszés szerinti mennyiségű cseresznyét vízzel leturmixolok, megbolondítom őrölt fahéjjal, csipet szegfőszeggel és egy rumaromával. Aztán felforralom (teszek bele, amikor forró, 1 cs. kompót befőzési tartósítót, de más tartósítási megoldásokkal is lehet próbálkozni – lásd a következő bekezdés), ha kihűlt üvegbe merem, és már lehűtve fogyasztható. 3 l lesz.

Várjuk olvasóink fényképpel ellátott nyári recepteit a szhelyilanyok kukac gmail pont com-ra!


Hét tipp- ha tartósítószer nélkül szeretnél befőzni 

  • A tartósítószer nélküli befőzés alapja az üvegek fertőtlenítésében rejlik. Én a befőttes üvegeket (tetővel együtt) ecetes-mosószeres (szódabikabónát, vagy mosószódát is használhatunk) vízben alaposan, többször is átmosom.

eperlekvar

  • Vagy egy tepsiben (ahogy nagyanyám is csinálta) ecetes vizet melegítek, majd az üvegeket a tetőkkel együtt belehelyezem  a forrásban lévő vízbe. Így forralom őket  legalább 15 percig. (Ez a bonyolultabbnak tűnő megoldást a mosogatógép 95 fokos programjával is kiválthatjuk.)
  • A forró lekvárt beletöltöm az üvegbe, légmentesen lezárom, majd nedves konyharuhára fejjel lefelé állítjuk, és így hagyjuk legalább tíz percig.
  • A kész, lemosott üvegeket egy kis kosárkába, párnák és takarók közé teszem, és 48 órán át ebben a melegben dunsztolódik.
  • Jó tudni, hogy a nagy fehérjetartalmú gyümölcsök befőzés közben habzanak, mint például az eper vagy a málna, a habban levegő van, ezért le kell szedni.
  • Alapszabály: minél sűrűbb a lekvár, annál kevésbé romlandó.
  • Bontatlanul ugyanolyan sokáig eláll a lekvár, mint cukrozott, szalicilizett társaik, csupán a felbontás után ajánlott 1-2 hét alatt elfogyasztani. Emiatt én mindig kis üvegekbe teszek el lekvárt, így nem kell bosszankodnom azon, hogy ránkpenészesedik.

Ági cukormenetes eperlekvárjának receptje itt.  Amit simán málnára is alkalmazhatsz – merthogy lassan itt a szezonja ennek a finomságnak is!