Kekszmánia 1.rész: így készíts diós-mézes tönkölyös nasit

DSCN0303

A következőkben a saját, bevált diós mézes tönkölykeksz receptemet írom le. Hasonló a tavalyelőtt közölt mézeskalács receptemhez, csak ez dióval, tönkölyliszttel, kevesebb mézzel és mézeskalácsfűszer nélkül készül.

Hozzávalók

10 dkg méz
10 dkg vaj (laktózmentes)

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 sütőpor
10 dkg őrölt dió
csipet parajdi só

1 tojás

nyújtáshoz: liszt

Elkészítés

A mézet és a vajat felolvasztom. Elindítom a mikrohullámú sütő kiolvasztós (defrost) programját. Kb. 6 percig tart, amíg folyékony állagúra összeolvad a vaj a mézzel. Ha mégsem olvad bele teljesen, nem kell tovább melegíteni, elég pár kavaró mozdulat egy kanállal.
Az olvasztás közben összekeverem a lisztet, sütőport, diót, sót.
A tojást beleütöm a tálba, a liszt mellé, hozzáadom a mézes vajat. Kézzel jó alaposan gyúrom addig, míg elválik az edény oldalától.
A hűtőben dermedni hagyom. A hidegben a meleg méz kihűl, a tészta nyújtható, formálható lesz. Minimum 1 órát kell várni, de még jobb, ha sütés előtti napon előkészülünk.
Nyújtáshoz egyszerre csak kisebb, öklömnyi adagot veszek ki a hűtőből.
Nyújtás előtt kicsit átgyúrom.
Lisztes, sima felületre helyezem.
3-4 mm vastagságúra nyújtom a tésztát. Ha törik, kézzel kicsit összébb nyomkodom.
150 °C fokra előmelegítem a sütőt.
A kiszúró forma alját belisztezem. Sorban kiszúrom a tésztából a formákat.
Sütőpapírral fedett tepsibe helyezem a kekszeket. A leeső részeket újra gyúrom, kinyújtom. Azokból is formát szúrok ki.
A betűnyomdával szavakat nyomok a kekszekre.

DSCN0267

A fenti adagból két tepsire való jön ki. A díszítést maga a minta fogja szolgálni, így más hozzávaló nem is kell. Vendégvárásra, ajándékozásra is remek, mert a keksz egyben szolgálhat címkéül is, ha a vendég / az ajándékozott nevét pecsételjük a tésztába.

DSCN0269

A villanysütőben légkeveréses üzemmódban, 150 °C fokon, 10-12 percig sütöm.
Jó étvágyat hozzá!

DSCN0272

“Kekszmánia 1.rész: így készíts diós-mézes tönkölyös nasit” bejegyzéshez ozzászólás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.