A zöldségesnél helyes, kis sárgabarackokat kaptam, és ahogy megláttam, kedvet kaptam egy jó sárgabarackos gombócra. Nem is sokat kellett várnia a gyümölcsöknek, aznap a vacsoraasztalra kerültek.
Hozzávalók a gombóc tésztájához:
kb. 1 kg burgonya
2 tojás
100 gramm vaj (nálunk laktózmentes)
350 gramm búzaliszt (nálunk teljes kiőrlésű)
A töltelékhez:
20 db apró szemű sárgabarack
fahéj
A hempergetéshez:
4 evőkanál olaj
100 gramm őrölt mandula
A tálaláshoz:
sárgabarack lekvár
Elkészítés:
A burgonyát megmosom, meghámozom.
Felkockázom.
Megfőzöm.
Összetöröm, majd hűlni hagyom.
A sárgabarackokat megmosom, kimagozom.
Fahéjjal megszórom.
A kihűlt burgonyához teszem a tojásokat és a vajat.
Fokozatosan teszem hozzá a lisztet. A burgonya víztartalmától függ a szükséges mennyiség.
Kézzel formázható állagúra gyúrom a tésztát.
Vizet forralok.
Közben a tészta és a gyümölcsök egyesítéséből gombócokat formázok.
Az olajat felhevítem, megpirítom benne a mandulát.
A gombócokat belehelyezem a lobogva forró vízbe. Megvárom, míg a víz színéig emelkednek, és még 3-4 percet, és kiszedem a gombócokat egyenként.
A gombócokat egymás mellé helyezem a mandulás serpenyőbe.
Mikor mindegyik bent sorakozik, meghempergetem a gombócokat, míg egyenletesen mandulával bevontak lesznek.
A gombócokat sárgabarack lekvárral tálalom.
Jó étvágyat!