A rendrakás művészete…hajtogatásra fel! (Egy tuti módszer, amiért Gwyneth Paltrow is rajong)

Amerikai honlapokon időről időre belefutok Marie Kondo nevébe. Ezért a japán hölgyért rajon fél Amerika, aki nem más, mint a rendrakás mestere. Ő az, aki megmondja a tutit, hogy hogyan is kell a túlzsúfolt lakásunkat egy jobban élhető térré visszaváltoztatni. Különösen sok segítséget ad abban, hogy miként szortírozzuk ruhás szekrényeinket, hogyan váljunk meg az évek alatt felhalmozott sok felesleges ruhától, illetve hogyan rendszerezzük a kedvenc darabokat.

05-cleaning-out-closet.w529.h352.2x

 

A KonMari névvel ellátott módszer állítólag egy csoda, az erről írt könyv hónapok óta az amerikai bestseller listák vezetője, „Rend a lelke mindennek” címmel már magyar kiadásban is olvasható.

Bár a könyvet még nem olvastam, de ha már Gwyneth Paltrow is a rajongója, akkor nézzünk utána kicsit a honlapján.

Kondo szerint a szortírozás alapszabálya, hogy egy tárgynak csak akkor van helye az életünkben, ha azt teljes szívvel szeretjük. Ez, bár kicsit megfoghatatlannak tűnik így, a módszeren már “átesett” kliensek szerint hatalmas eufória megszabadulni az első zsák kacattól.

 

141221_EYE_Clutter1.jpg.CROP.original-original

Amikor szortírozunk, akkor ne elsősorban az legyen a szemünk előtt, hogy minél több dolgot kidobjunk, vagy eladományozzunk, hanem az, hogy az, amit megtartunk boldoggá tesz-e. Legjobb egyesével magunk elé venni minden egyes dolgot és feltenni a kérdést: „Még mindig odavagyok ezért?” Elsőre talán kicsit furán hangzik mindez, de egy kis gyakorlással menni fog.

Legfőképpen akkor, amikor a ruhásszekrény előtt állunk és kezünkbe veszünk egy-egy ruhadarabot, amihez inkább emlékek kötnek csak és nem az adott darab valódi haszna. Például egy ing, amit iszonyú összegért vettünk évekkel ezelőtt, egy ruha, amit akkor viseltünk, amikor a párunkkal megismerkedtünk, vagy egy farmer, aminek viseléséhez, még 5 kilót le kellene adnunk.

eva wiseman peeps out from behind her pile of 'stuff'

A rendszerezést ne helyiségek szerint kezdjük meg, hanem kategóriák szerint. Tehát, ne az legyen a módszer, hogy először kezdünk a konyhával, aztán jön a nappali és a háló, hanem inkább kategóriák szerint haladjunk: például először az iratok, aztán a könyvek, majd a ruházat.

Kondo szerint azért hatékonyabb így a szortírozás, mert nagy valószínűséggel ugyanazon kategóriájú cuccaink a lakás több helyiségében is c7956cd3bfaff8199e017f6881c575bb719e2074megtalálhatók.

Kondo a legnagyobb forradalmat azonban a hajtogatásban hozta. Ennek lényege, hogy a ruhák nem fektetve vannak a polcon, fiókokban, hanem állítva, sok helyet spórolva és jobb átláthatóságot biztosítva. Minél többször van hajtogatva egy ruha, annál kevesebb ránc lesz rajta, amikor elővesszük a szekrényből. (Ennek felismerése hatalmas minőségi változást hozott ruháim állapotában utazásaim során…most már garantáltan nem a vasalással kezdődik a nyaralás!)

 

fiok

Ezek a hajtogatási módok leírva sokkal bonyolultabbak tűnnek, mint videón bemutatva. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan kell profin zoknit, bugyit, pólót, pulóvert és farmert hajtogatni, akkor klikkelj ide és gyönyörködj a hajtogatás művészetében!

Kedvet kaptál kipróbálni?