Egy pokolian egyszerű kánikula-búcsúztató recept: joghurttorta sütés nélkül

 

11897156_10153502883275238_931750586_n

Nem, még mindig nem vagyok hajlandó bekapcsolni a sütőt, viszont valami desszertet mindenképp készíteni akartam, így akadtam erre a hidegen készülő finomságra. Érdekes, hogy eddig még sosem csináltam ilyet, úgyhogy szinte „kezdőként” vágtam neki – mégis elég jól sikerült, még ha a képen nem is olyan, mint a „magazinokban”. Le is írom részletesen, mert persze azért közben változtattam az eredeti recepten. Viszont annyira egyszerű az elkészítése, hogy vétek kihagyni!! Ez egy zsúrtortányi mennyiség, ha nagyobb adagot szeretnénk, vegyük a dupláját mindenből.

Bevásárolni hűtőtáskával mentem (benne 4-5 fagyott jégakkuval), mert féltem, hogy a tejtermékek az 50 fokos autóban megadják magukat. Vettem 20 dkg-os Győri Édes Zabfalatok kekszet, jó minőségű vajat, két doboz 150 gr-os natúr joghurtot, 2 csomag Express Zselatin Fix-et, és tejszínt a Győrvár Tejboltban kimérve, de persze megfelel a bolti dobozos is. Minden egyéb: gyümölcs és méz volt otthon.


Kezdésnek elővettem a mélyhűtőből egy maréknyi fagyasztott epret, hogy kissé kiolvadjon. A szederszemeket félbevágtam. (Más – friss – gyümölccsel is biztosan jó: például málnával, áfonyával vagy őszibarackkal.) A vajból kb. 5-6 dkg-ot kis lábosban felolvasztottam. A kekszet nejlozacsiba tettem és egy nagyobb kés fokával morzsává zúztam. Lehet persze aprítóba is tenni, de én úgy gondoltam, hogy amíg a gépet előbányászom, addig meg is van.  A kekszmorzsát összekevertem az olvasztott vajjal és beleöntöttem a zsúrtortaformába és szépen elegyengettem.

SAM_5245

Mehetett a hűtőbe – a munka dandárjával megvoltam. A tejszínt (kb. 2 dl-t) elkezdtem felverni és hozzáadtam a Zselatin Fixet (ezzel nem kell annyit vacakolni: áztatni, melegíteni) – először csak 1 csomaggal, de aztán a második csomag felét is belezúdítottam – biztos, ami biztos alapon. Már csak a többi hozzávalóval kellett elkeverni: a 2 kis doboz joghurttal, a gyümölccsel és kevés mézzel meg citromlével.

Nincs mese: kóstolgatni kell, ki mennyire szereti édesen vagy pikánsan, ahhoz képest kell többet vagy kevesebbet tenni mézből és citromléből. (Én 1 evőkanállal tettem mindegyikből.)Ha jól összekevertük, ráöntjük a tortaalapra és már csak türelmesen várni kell néhány órát, hogy megszilárduljon – aztán már lehet is enni. Jó étvágyat! :)

by Juci