A linzerkoszorú után a következő kedvencem a moszkauer volt gyermekkoromban, igaz, mi csak medvetalpnak hívtuk. Már régóta terveztem itthon is megsütni. Igaz, a sok-sok lépés némileg elrettentett, de aztán az eredmény miatt mégis megérte belevágni. Egy finom, omlós, csokis-narancsos-diós ízű keksz lett a végeredmény.
Hozzávalók listája
2 dl tejszín (nálunk laktózmentes)
200 gr darált dió
50 gr aranybarna nádcukor
50 gr reszelt narancshéj (3 db narancsból)
50 gr teljes kiőrlésű liszt
100 gr étcsokoládé
Elkészítés
1. Előkészítem, kimérem a hozzávalókat. Ledarálom a diót, lereszelem a narancshéjat. Fontos mindent előre kimérni, mert gyors egymásutánban fogjuk felhasználni azokat a főzés menetén.
2. Felteszem főni a tejszínt, közepes hőfokon. Várom, hogy felforrjon.
3. Mikor a tejszín felforrt, hozzáadom a diót. Ügyelve, hogy le ne égjen, folyamatosan kevergetem.
4. Mikor a keverék újra felforrt, hozzáteszem a cukrot.
5. Mikor újra felforrt, hozzáadom a narancshéjat.
6. Mikor az egész újra felforrt, hozzáadom a lisztet is. További kevergetés mellett még 1-2 percet főzöm.
7. Lehúzom a főzőlapról, és várom, hogy teljesen kihűljön.
8. Sütőpapírral kibélelem a tepsiket.
9. A sütőt előmelegítem 180 C fokra.
10. Egy fakanál segítségével ellapított halmocskákat rakok a tepsire, egymástól 2-3 cm távolságra. Egy tepsibe 20 db került nálam. Összesen 32 db jött ki a fenti mennyiségből.
11. A tepsit az előmelegített, légkeveréses sütőbe helyezem, 6 percig sütöm a moszkauereket.
12. Várom, hogy teljesen kihűljön.
13. Az étcsokoládét felteszem a főzőlapra, közepes hőfokon. Addig melegítem, míg megolvad.
14. Az olvasztott csokoládét egy ecsettel rákenem a sütikre, így jön ki a csíkozott minta.
15. Várom, hogy a csokoládé kihűljön és megkössön.
16. Amikor a csokoládé megszilárdult, tálalom. Jó étvágyat hozzá!