Gyermekkorunk kedvenc ízei (2.) – moszkauer avagy a medvetalp

A linzerkoszorú után a következő kedvencem a moszkauer volt gyermekkoromban, igaz, mi csak medvetalpnak hívtuk. Már régóta terveztem itthon is megsütni. Igaz, a sok-sok lépés némileg elrettentett, de aztán az eredmény miatt mégis megérte belevágni. Egy finom, omlós, csokis-narancsos-diós ízű keksz lett a végeredmény.

dscn0558

Hozzávalók listája

2 dl tejszín (nálunk laktózmentes)
200 gr darált dió
50 gr aranybarna nádcukor
50 gr reszelt narancshéj (3 db narancsból)
50 gr teljes kiőrlésű liszt
100 gr étcsokoládé

Elkészítés

1. Előkészítem, kimérem a hozzávalókat. Ledarálom a diót, lereszelem a narancshéjat. Fontos mindent előre kimérni, mert gyors egymásutánban fogjuk felhasználni azokat a főzés menetén.

2. Felteszem főni a tejszínt, közepes hőfokon. Várom, hogy felforrjon.

3. Mikor a tejszín felforrt, hozzáadom a diót. Ügyelve, hogy le ne égjen, folyamatosan kevergetem.

4. Mikor a keverék újra felforrt, hozzáteszem a cukrot.

5. Mikor újra felforrt, hozzáadom a narancshéjat.

6. Mikor az egész újra felforrt, hozzáadom a lisztet is. További kevergetés mellett még 1-2 percet főzöm.

7. Lehúzom a főzőlapról, és várom, hogy teljesen kihűljön.

8. Sütőpapírral kibélelem a tepsiket.

9. A sütőt előmelegítem 180 C fokra.

10. Egy fakanál segítségével ellapított halmocskákat rakok a tepsire, egymástól 2-3 cm távolságra. Egy tepsibe 20 db került nálam. Összesen 32 db jött ki a fenti mennyiségből.

11. A tepsit az előmelegített, légkeveréses sütőbe helyezem, 6 percig sütöm a moszkauereket.

12. Várom, hogy teljesen kihűljön.

g

13. Az étcsokoládét felteszem a főzőlapra, közepes hőfokon. Addig melegítem, míg megolvad.

14. Az olvasztott csokoládét egy ecsettel rákenem a sütikre, így jön ki a csíkozott minta.

15. Várom, hogy a csokoládé kihűljön és megkössön.

16. Amikor a csokoládé megszilárdult, tálalom. Jó étvágyat hozzá!