Creme brulée, avagy hétköznapi kényeztetés a francia konyhából

IMG_8145-21A hétvégén kísérletezős kedvemben voltam és életemben először gluténmentes zsemléket sütöttem. Na, ezt nem azért írom, mert olyan szuper zsemlék kerekedtek a sütőmben, melyeket még melegében felfalt a család, csupán azért, mert a recept 6 tojásfehérjét kívánt, így kellett valamit kezdenem a megmaradt 6 tojássárgájával. Így készült ma a kudarcba fulladt zsemlék jóvoltából egy formabontó creme brulée, ami már jóval nagyobb sikert aratott.

Hozzávalók:

6 db tojássárgája
4 evőkanál méz (vagy egyéb édesítő)
1 teáskanál őrölt szerecsendió (elhagyható)
1 teáskanál vanília aroma
6 dl tejszín vagy kókusztej
(kókusz)cukor

20150921_165600

A tojássárgájákat felvertem a mézzel, a szerecsendióval és a vaníliával homogén, krémes állapotig.

Mivel csak fél liter tejszínem volt itthon, ezért kiegészítettem 1 dl kókusztejjel és lassú lángon, óvatosan szinte forralásig melegítettem, majd azonnal levettem a tűzről és elektromos keverővel szép lassan a tojáshoz kevertem. Egy kis fazékban vizet forraltam, majd a tálat ráhelyezve (vízfürdős melegítőedény híján) kb 3-4 percig kevergettem a krémet. Tűzálló edénybe tettem és 150 fokon 30 percig sütöttem. (Ekkor kis egy személyes tűzálló tálkákba ki lehet merni a krémet, nekem sajnos ilyen nem volt.)


Lehűlés után éjszakára a hűtőbe tettem, majd másnap megszórtam kókuszcukorral és a grill funkción 300 fokra felmelegített sütőben, a fűtőszálhoz legközelebbi pozícióban pár perc alatt a cukrot a tetejére rákaramellizáltam. Vigyázat, folyamatosan nézni kell, mert egy bizonyos pont után másodpercek alatt feketévé ég. Karamellizáló pisztoly (cukrász kézi fáklya) a legjobb, mert így tényleg csak a cukor pirul meg, és nem melegszik fel a krém.

20150921_165901

 

Pár perc alatt kihűl és megdermed a karamellréteg, ekkor tálalhatjuk önmagában vagy szeletelt gyümölcsökkel.

Eredeti recept itt.