10+1 tipp, hogyan koptasd le magadról a tavaszi fáradtságot

Alapjáraton sem egyszerű a téliről tavaszi üzemmódra váltanunk, azonban ezek a hónapok, amikor egyszer a hirtelen jött nyárnak örülhetünk, aztán a télies négy fokban didereghetünk, mindenkit fokozottabban megviselnek. Ráadásként itt a nyakunkon a tavaszi fáradtság, ami nem is betegség, hanem a szervezet normális reakciója.

39fb3c33a9f4a6d9_178571792.jpg.xxxlarge_2x

 

Mit tehetünk egyáltalán, hogy minél könnyebben átvészeljük ezeket az átmeneti hónapokat, és minél fittebben várjuk a nyarat? – Erről kérdeztük Horváth Lilla, szombathelyi edzőt és táplálkozási tanácsadót, aki tíz jó tanáccsal látott el bennünket:

A télben ugyanis erősen megcsappannak az energiatartalékaink. A fáradtságérzet kialakulását elsősorban a hormonháztartásunkban lezajló folyamatok okozzák, mégpedig az „alvási hormon”, a melatonin és a „boldogsághormon”, a szerotonin szintjének szezonális ingadozása.

1. Mozogjunk rendszeresen, de nem mindegy hogyan

Heti minimum 3 x 1 óra mozgás ajánlott, elsősorban a cardio jellegű edzéseket részesítsük előnyben, és a háromból minimum egyszer ilyet végezzünk. A rendszeres testmozgás nagyban hozzájárul a stresszcsökkentéshez, másrészt az állóképességet és az energia-háztartásunkat is javítja, illetve a szív és keringési rendszerünket is erősíti.

Az egy órás mozgás alatt arra kell figyelnünk, hogy pulzusunkat minimum a zsírégető tartományba vigyük fel. Ha valaki kertészkedik, nem biztos, hogy úgy felmegy a pulzusa, hogy az egy edzésnek megfelel. (A zsírégető tartomány alsó határát úgy számolhatjuk ki egyszerűen, hogy 220 mínusz életkor – és ennek a 65-75 %-nál kezdődik az a pulzusszám, amire a mozgás során törekednünk kell.) Legalább egy órán át ebben a tartományban dolgozzunk.

run-ready-morning-run-group

Ha valakinek a pulzusa gyaloglás közben felmegy ebbe a tartományba, akkor neki ez is remek sporttevékenység lehet. Ez egyéni.

Másrészt a közérzetünket javítja a rendszeres mozgás, bizonyos hormonok, (adrenalin, a dopamin, az endorfin és a szerotonin) amelyek többek közt a jó hangulatért felelősek, ettől felszabadulnak, még energikusabbá válunk.

2. A legfontosabb betartandó elv a rendszeresség legyen.

Fontos, hogy minden étkezés között 2,5 – 4 óra teljen el, 2,5 órán belül ne együnk, mert az nassolásnak számít, illetve 4 óránál több időt se hagyjunk ki két étkezés között. Úgy lesz a legjobb az energia-háztartásunk, ha minden nap ugyanazokban az időpontokban étkezünk. Így nem kell raktározni a szervezetünknek, mivel folyamatosan kapunk energia utánpótlást.

3. Magas tápértékű ételeket válasszunk

Ne pedig alacsony tápanyagtartalmúakat. Ha silány tápértékű étkeket eszünk, szervezetünk egyre többet és többet kíván, és üres kalóriákat viszünk be, amitől csak hízunk, mégsem nem kapjuk meg azokat az elengedhetetlenül fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, amikre szükségünk van. Olyan ételeket válasszunk, amik energiát adnak, nem pedig energiát vonnak el.

tumblr_n5wahzYjPm1t0adyro1_r4_500

Biztos mindenki tapasztalta már, ha megeszik egy nagy adag rántott húst sült krumplival, akkor ebéd után másra sem vágyik, minthogy leheveredjen kicsit. Ilyenek a tipikus energiaelvonó ételek. Ezért is együnk tavasztól inkább energetizáló fogásokat, például natúr húsokat, halat zöldségekkel, barna rizst, sajtokat, salátákat, olyanokat, amik kevésbé zsírosak és megterhelőek a testünk számára, másrészt rostban dúsabbak, és finomított helyett összetett szénhidrátokat tartalmaznak.

4. Tartsunk szem előtt, már a boltban, vásárláskor, mit mond a jing-jang elve

Ahogy egyre inkább közeledik a jó idő, az úgynevezett „hűtő” ételeket érdemes fokozatosabban bevezetni, ezeket vásároljunk inkább – persze nem olyankor, amikor épp négy fokos tavaszunk van:)

Mert bizonyos ételek a testünket hűtik, mások pedig fűtik. A jin és a jang elméletén alapul ez a megkülönböztetés, és tényleg működik. Már tavasszal érdemes ezeket a hűtő ételeket is bevezetni, aztán nyáron, melegben csak ezeket enni: minél több leveles zöldséget, lédús gyümölcsöket, citrusféléket, az erjesztett tejtermékeket (joghurtot és kefirt), hidegen sajtolt olajakat, árpát, rozst és barna rizst. Részesítsük előnyben a keserű ízeket, például remek választás lehet ilyenkor a zöldtea.

5. Igyunk, hidratáljunk!

Minden nap 20 testsúly-kilogrammonként egy liter vizet kellene meginnunk. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy aki mostanáig naponta megivott egy liter vizet, az holnaptól álljon neki és igyon hármat, hanem fokozatosan kell hozzászoktatni a szervezetünket a víziváshoz. Mert egyrészt kipucolja, méregteleníti a szervezetet, másrészt hidratál is, a jól hidratáltság pedig csodákat tehet. Akiknek nem jön ösztönösen a vízivás, azoknak érdemes letölteni olyan alkalmazást, ami figyelmeztet, hogy minden órában inni kell.

ice-bucket

6. Méregtelenítés, akár minden nap

Számtalan méregtelenítő kúra létezik, a szakember szerint azonban egy hétnél tovább egyiket se végezzük. Viszont, ha az ember minden nap egy kicsit méregteleníteni akarja a szervezetét, akkor három dolgot tegyen meg: igyon sok vizet, táplálkozzon rostdúsan, hiszen a rost gyakorlatilag kipucolja a bélrendszerünket, illetve sokat mozogjon.

7. Évezzük ki a napsütést

Ha visszatér a tavasz, és kisüt végre a nap, töltsünk minél több időt a szabadban! Télen a szervezetünkben D-vitamin hiány alakul ki. Ezt a legtermészetesebb módon sok-sok napfénnyel tudjuk pótolni, ráadásul a közérzetünket is javítja a napfény.

8. Aludjunk többet

Ez akkor kivitelezhető, ha a következő pont is teljesül: a stresszoldás. Fontos, hogy kellő időt adjunk maguknak az alvásra, ez elég utópisztikusnak tűnhet, de napi 6-8 órára mindenkinek szüksége van. Használod a szervezetedet, ha nem hagysz neki pihenőidőt, nem tud kellően regenerálódni.

9. Relaxációs stresszoldás

Az alvás és a stresszoldás összefüggenek. Egész nap pörgünk, akcióban vagyunk, ki a munkája miatt, ki a családja miatt stresszel, hogy időben odaérjen, teljesítsen, leadjon. Ezt a felhalmozódott feszültséget le lehet vezetni valahogyan, legjobb mozgással, de fontos, hogy legalább heti egy órát próbáljunk kikapcsolni, olyan tevékenységet válasszunk magunknak, ami ellazít, lehet meditáció, jóga, de akár egy jó színház vagy egy könyv is.

MS_StaycationHolidayAtHome_JW

 

10. Kényeztessünk magunkat

Mivel folyamatosan terheljük az izomzatunkat, heti egy ellazulás mindenkinek kötelező: ez lehet masszázs, szauna, vagy olyan tevékenység, ami a regenerációt segíti.

Plusz egy jó tanács: ne keressünk folyton kibúvókat, hanem kezdjük el!

Mert ha sikerül betartanunk ezek a jó tanácsokat, energikusabbak leszünk, és nyugodtabb életünk lesz. Ha úgy érezzük, nincs elég időnk vagy pénzünk sportolni vagy egészségesebb ételeket fogyasztani, arra kell gondolni, hogy akár csak egy hét alatt mennyi percet és forintot költünk felesleges dolgokra. Ha ezt összeadjuk, több óra és zsebpénz is összejöhet, amit magunkra szánhatunk.