Ezt az édességet legelőször most karácsonykor készítettem el, igaz, akkor még zserbós szaloncukor néven futott. A mézeskalács, a levendulás csillagok, és a diós-narancsos szaloncukor mellett ezt szántam vendégségbe vinni. Ám a férjem úgy rájárt, hogy vendégségbe csak a hírét tudtuk elvinni. Sőt, kikérte magának, hogy ezt a desszertet szaloncukornak hívjuk, és csak karácsonykor kerüljön belőle az asztalra. Így alakult a forma, és lett belőle zserbógolyó.
Ez nem ugyanaz a recept, ami a neten több helyen fellelhető, és háztartási kekszből készül. Ez a recept csupán három összetevőből áll, és én találtam ki. Ihletet a diós-narancsos szaloncukor adott hozzá.
Hozzávalók
250 gramm aszalt sárgabarack
200 gramm őrölt dió
200 gramm étcsokoládé
Az elkészítés menete
Az aszalt sárgabarackra öntsünk forró vizet, és tegyük félre 15 percig.
A barackot szűrjük le, és botmixerrel pürésítsük.
Az őrölt diót tegyük hozzá.
Egy falapáttal addig keverjük, míg egynemű masszát kapunk.
A tenyerünkben formázzunk a masszából golyókat, kb. 3 cm-es méretben.
Tegyük azokat egy szilikonos lapra.
Nekem 28 golyó lett a fenti mennyiségből.
A csokoládét vágjuk apróra.
A csokit olvasszuk meg, közepes hőfokon, vigyázva, hogy ne hevítsük túl.
A golyókat mártsuk meg az étcsokoládéban.
A golyókat tegyük vissza a szilikonos lapra, és tegyük félre dermedni.
Dermedést követően tálalhatjuk.
Jó étvágyat!