A tavaszváró és a kárókockás kenyereim hasonló, zöldfűszeres-levendulás ízvilága után vágytam valami másra. Ehhez apropó is hamar került. Barátokat vártunk uzsonnára, nekik készült volna a gluténmentes verzió. Először zablisztből sütöttem, majd mikor megtudtam, hogy az elérhető zablisztek mindegyike gluténnal szennyezett, ugyanazt megcsináltam rizslisztből is. Nekem ízvilágra a zab jobban bejött, így azóta többször megsütöttem. Két kenyérrecept következik, hasonló, kendermagos-köményes ízvilággal. Úgy gondoltam, hogy a köményhez a körözött jól passzol, így azzal tálaltam.
Kendermagos zabkenyér
Hozzávalók
25 dkg teljes kiőrlésű zabliszt
5 dkg kendermag-liszt
lazításhoz: 1 zacskó sütőpor (gluténmentes)
1 db közepes méretű tojás
300 ml / 2 kis pohár joghurt (laktózmentes)
ízesítéshez: parajdi só, őrölt fekete bors, őrölt köménymag, egész köménymag, lenmag, napraforgómag, szezámmag
Elkészítés
Előmelegítem a sütőt 180 °C fokra. Kimérem a liszteket, és összekeverem a sütőporral.
Egy nagyobb tálban, fakanállal összekeverem a tojást és a joghurtot.
A lisztet fokozatosan, keverés közben hozzáadom.
A fűszereket és a magokat belekeverem.
A masszát a szilikon kenyérformába teszem, a tetejét vizes kézzel elsimítom.
30 percig sütöm az előmelegített sütőben.
Ha kihűlt, felvágható.
Kendermagos rizskenyér
Hozzávalók
25 dkg rizsliszt
5 dkg kendermag-liszt
lazításhoz: 1 zacskó sütőpor (gluténmentes)
1 db közepes méretű tojás
300 ml / 2 kis pohár joghurt (laktózmentes)
ízesítéshez: parajdi só, őrölt fekete bors, őrölt köménymag, lenmag, napraforgómag, szezámmag
Elkészítés
Előmelegítem a sütőt 180 °C fokra. Kimérem a liszteket, és összekeverem a sütőporral.
Egy nagyobb tálban, fakanállal összekeverem a tojást, a joghurtot, és a fűszereket.
A lisztet fokozatosan, keverés közben hozzáadom.
A magokat belekeverem.
A masszát a szilikon kenyérformába teszem, a tetejét vizes kézzel elsimítom.
Az előmelegített sütőben 30 percig sütöm.
Ha kihűlt, felvágható.
Körözött
A laktózmentes túrót villával összetörtem és belekevertem jó sok őrölt pirospaprikát. Fűszereztem őrölt fekete borssal, őrölt köménymaggal, parajdi sóval. Lazítottam rajta egy kevés laktózmentes tejföllel. Ezt az elkészült szendvicskrémet kentem a kenyérre.
Jó étvágyat hozzá!