Reform barackos-szilvás pite

A tágabb család időnként, egy évben párszor összeül egy finom ebéd vagy vacsora mellett. Mivel a családban akad cukorbeteg, ilyenkor jól jön egy amfóra, amit fehércukor és fehérliszt nélkül sütök.  Szeptember lévén az alma, így az amfóra kiesik, ellenben sok más gyümölcsnek van most szezonja. Így az éppen aktuális összejövetelre egy barackos-szilvás pitával készültem. Természetesen most is hű voltam önmagamhoz, és kihagytam a fehérlisztet és fehércukrot. A gyümölcsnek egyébként is természetesen magas a szénhidráttartalma, így felesleges további cukorral dúsítani. A következő reform süteményt cukorbetegeknek is merem ajánlani, a diétájuk figyelembevételével.

barackos 009

Reform barackos-szilvás pite hozzávalói
A következő adagok egy nagy tepsihez valók. Vendégségbe sütöttem, ezért kellett a nagy adag.

40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
20 dkg frissen őrölt mandula
2 csomag sütőpor
6 tojás
50 dkg házi baracklekvár (cukormentes, édesítőszerrel készült)
ízesítéshez: őrölt fahéj
tepsi előkészítéséhez: hidegen sajtolt napraforgóolaj
rátétnek: 4 db nektarin, 3 db szilva

barackos 022b

Elkészítés
A gyümölcsöket megmostam, kimagoztam, gerezdekre vágtam.
A sütőt előmelegítettem 180 °C fokra.
A lisztet a sütőporral elkevertem.
A tojásokat a gépi habverő villájával felvertem.
A lisztet, a mandulát, a lekvárt a tojáshoz kevertem. Lágy, könnyen keverhető tésztát kaptam.
Fahéjjal ízesítettem.
A tepsit sütőpapírral bevontam, olajozott ecsettel vékonyan megkentem.
A tésztát a tepsibe öntöttem, egyenletesen eloszlattam benne, rátettem a gyümölcsöket.
A pitét a sütőbe toltam, légkeveréses üzemmódban tűpróbáig, 30 percig sütöttem.

barackos 002b

Megvártam míg langyosra hűlt, felszeleteltem, és a vendégségbe indulásig egy dobozba tettem.
Összesen 24 szeletre elegendő mennyiség lett.
Na jó, azért megkóstolni muszáj volt, így falatoztunk belőle egy kicsit.

barackos 036