Igen, igen, képesek vagyunk rá! Meg tudjuk csinálni!!! Higgyetek nekem, én sem hittem el sokáig. Kipróbáltam több receptet, egyik sem volt az igazi. Na, de most! Elfelejthetjük a bolti vacak, száraz, kitudjamivanbenne kalácsokat és bezsebelhetjük az elismerő pillantásokat, valamint megnyalhatjuk mind a tíz ujjunkat.
Ráadásul még csak túl nagy fáradságunkba sem kerül, feltéve, ha a pincéből elő tudjuk kotorni az 5 éve karácsonyra kapott kenyérsütő gépet. (Ugye neked is van és te sem használod semmire?? Na jó, ha nincs gép, kicsit macerásabb, de nem megoldhatatlan feladat.)Egy hátrány azért adódik: jó kalácshoz idő kell, tehát ha gyors édességre vágyunk, ne ezt a receptet válasszuk! Minél jobb minőségű alapanyagokból készítjük, annál finomabb lesz a végeredmény, úgyhogy ne most spóroljunk a konyhapénzzel! A házi tojás, a piaci tej és vaj, valamint pl. a búzacsírával dúsított liszt garantálja a jó eredményt.Én kifejezetten egy nem-méricskélő típusú konyhatündér vagyok, ebben az esetben azonban pontosan lemértem mindent. Ezt tanácsolom nektek is.
Szépen kikészítünk előre mindent, ez a pár perc ráfordítás megtérül. (Pontos mennyiségek a cikk végén.) Tehát a vajat (nem margarint!) kis lángon felolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk. A sima és a réteslisztet átszitáljuk (ez is lényeges momentum, ne hagyjuk ki!), hozzákeverjük a sót, a cukrot kimérve odakészítjük, a tejet meglangyosítjuk. A tojást és a + sárgáját felütjük egy kis tálkába. Az élesztőt elmorzsoljuk, összekeverjük 1 ek. cukorral és liszttel, 0,5 dl langyos tejet öntünk rá, és pár perc alatt felfuttatjuk. A kenyérsütőgép menüjéből kiválasztjuk a dagasztó funkciót (nálam a 8-as, angolul: dough), beleöntjük először a langyos tejet, rászórjuk a lisztkeveréket, a cukrot, a tojást és az élesztős tejet. Közben már elindítjuk a gépet, hogy el kezdje összekeverni a tésztát. Mikor kezd összeállni, apránként hozzáöntjük a felolvasztott vajat.
Ennyi volt a neheze, innentől dolgozzon a gép és nekünk van kb. 1,5 óra szabadságunk.
Ha letelt a kelesztési idő, a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, nem nyomkodjuk, nem simogatjuk, hanem félbevágjuk, majd a két felet még 3-3 részre. Így lesz 6 kis tésztahalmunk, amit egyenként óvatosan kb. egyforma hosszúságú rudakká sodrunk. Összefonjuk (ki milyen fonást tud!) és sütőpapírral bélelt nagy tortaformába fektetjük.
A tortaformát előtte vajazzuk ki (az oldalát is!), hogy könnyebb legyen elmosogatni a végén. A tésztát lekenjük tojással és hagyjuk kelni még 40 percet langyos helyen. (Ha kimondottan húsvéti kalácsnak készítjük, 30 perc után keményre főtt tojásokat ültethetünk a tésztára, de előtte kenjük be őket jó vastagon vajjal, nehogy beleragadjanak!)
Ezután újra lekenjük tojással a kalács tetejét és a 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Ha nagyon pirul a teteje, 15 perc után tegyünk rá alufóliát vagy sütőpapírt. Sütője válogatja, mikor lesz kész, nekem 40 percig sült. A formában hagyjuk kihűlni.
Kellemes sütést és húsvéti ünnepeket mindenkinek!
Hozzávalók:
8 dkg vaj, 2,5 dkg (friss) élesztő, 2,5 dl tej, 8 dkg cukor, 1 tojás + 1 sárgája + 1 egész tojás a kenéshez, 1 kiskanál só, 40 dkg sima liszt, 10 dkg rétesliszt, vaj a forma kikenéséhez, 4 keményre főtt tojás (díszítéshez, opcionális).
– by Juci-