Sült padlizsán leves

Lassan itt van egyik kedvenc zöldségem, a padlizsán szezonja.
Ezt a tápláló és egészséges zöldségféle nem túlságosan elterjedt Magyarországon, pedig rendkívül változatosan elkészíthető. Fogyaszthatjuk sütve, főzve, grillezve, rántva, készíthetünk belőle előételt, levest, egytálételt vagy akár köretet és salátát is.
Itthon leginkább rántott formában fogyasztjuk (ez az állandó panírozás valami génjeinkben kódolt közös tulajdonságunk lehet :)) , Erdélyben a vinetta, vagyis a padlizsánkrém ismert (hmmm, össze is futott a nyál a számban…), a franciáknál a ratatouille, a görögök krumplival variált egytálétele pedig a muszaka. A baba ghanoush az arabok kedvenc mártogatósa, ami hihetetlenül finom és nagyon egyszerűen elkészíthető (el ne felejtsem legközelebb ennek a receptjét is bejegyezni!!!)
Vásárláskor a fényes, ránctalan, kemény húsú padlizsánt válasszuk. A ráncos, matt színű, puha darabokat kerüljük, ugyanis ezek íze keserű lehet. Az egészséges, szép példányok hűtőben tárolva bő egy hétig elállnak.Hétvégén sikerült egy szép darabot kifognom kedvenc zöldségesemnél. Hazaérve gyorsan elő is ástam kedvenc padlizsános receptjeimet, és ezúttal a sült padlizsán leves mellett döntött a család.
Tejszinnel, vagy akár tejszin nélkül is elkészithető ez a leves, ami bár nem tartalmaz sok alapanyagot, ize annál intenzivebb.

Hozzávalók (4 fő részére)
1 közepes padlizsán (kb fél kilós) félbe vágva
3 paradicsom félbe vágva
1 fej vöröshagyma félbe vágva
4 gerezd fokhagyma
2 ek oliva olaj
1 tk kakukkfű
4 csésze (1 liter) csirkehúsleves
1 csésze tejszin (elhagyható)
só, bors
kecskesajt (elhagyható)

 

Tepsibe teszem a félbevágott padlizsánt, paradicsomot, a hagymát, fokhagymát, átkenem őket olajjal, majd 200 fokos sütőbe teszem kb 30-40 percre. Amikor a padlizsán már puha, akkor kiveszem a sütőből.
Kanállal kikaparom a padlizsán belsejét és a többi sült zöldséggel együtt fazékba teszem. Megszórom kakukkfűvel és felöntöm a levessel. Felforralom, majd lefedve alacsony hőmérsékleten addig főzöm, amig a hagyma teljesen átpuhul. (kb  15 perc)
Botmixerrel pürésitem, és hozzáadom a tejszint. Ha higabb levest szeretnénk, akkor itt az ideje annak, hogy felöntsük még egy kis levessel. Sóval, borssal ízesítem, tányérba merítem és kecskesajttal megszórva tálalom.

(Kedvenc szhelyi bioboltomban a minap akadtam rá egy kitűnő tejszín pótlóra zabtejszín formájában.  Ajánlom laktózérzékenyek és mindazok számára, akiknek elege van a bolti  „műanyag tejszínből.“ Íze teljesen semleges, így bármiben használható, ahol hagyományos tejszínt használnánk.)
Jó étvágyat!