Magyarország tortái

 

Tavaly nagyon megörültem a hírnek, hogy egy szilvásgombóc torta lett az év tortája. Rögtön be is ígértem a páromnak születésnapjára,  de amikor megnéztem a receptjét pánikba estem. Húgomnak is átküldtem, bízva abba, hogy együtt majd könnyebb lesz elkészíteni, de a vége az lett, hogy már ketten voltunk pánikban. Szó, mi szó ennek a tortának az elkészítése nem egy átlagos háziasszonynak való. Körbehívtam a helyi cukrászdákat, de sehol sem árulták. Mit volt mit tenni, a szilvásgombóc mániákus férjem kapott egy nagy tál szilvásgombócot születésnapjára egy, a kupac tetejébe szúrt gyertyával.
Idén is megválasztották az ország tortáját és újra nagyon szimpatikus a választás: kecskeméti barackos kölestorta. Utánanéztem, nem tűnik annyira bonyolultnak, mint a tavalyi, sőt még videón is végigkövethetjük az elkészítését. Talán ennek majd nekiveselkedek, de ha valaki korábban készítené el, kérem ossza meg a tapasztalatait. Az is érdekelne, hogy melyik közeli cukrászda árulja majd. Receptért klikk!

 

Kecskeméti barackos kölestorta
Magyarország Tortája 2011 
Receptúra
1 db 12 szeletes Zila tortaformára

Főzés   
290 g hántolt köles
5 g só
1100 ml tej
260 g kristálycukor
1 db vaníliarúd kikapart belseje
60 g vaj
1 db citrom reszelt héja

  Sütés   
960 g kölesalap
3 db egész tojás
30 g mandulaliszt
70 g lenmagpehely vagy őrölt lenmag
60 g áttört túró

  Betöltés   
100 g darabolt sárgabarackkonzerv
50 g sárgabarack koncentrátum
150 g felvert tejszínhab
100 g lefőzött zselatin
(1 l forrásban lévő vízhez 160 g zselatinpor arányában)

  Díszítés   
300 g házi sárgabaracklekvár
40 g étcsokoládé
150 g felezett sárgabarackkonzerv
20 g natúr zselé

  Öntet   
350 g fagyasztott sárgabarack
100 g kristálycukor
10 g pektin

Elkészítés  
A hántolt kölest alaposan mossuk át forró vízzel, majd folyamatos keverés mellett főzzük puhára a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főtt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre a töltéshez. A tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral (érdemes szilikonos sütőpapírt is belehelyezni). A maradék lefőtt forró kölesalaphoz adjuk hozzá a túrót, az egész tojásokat, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 180 C fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre, majd azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.
Betöltés   
A tortaformába helyezzük bele a tortakarikát és fújjuk ki formaleválasztóval. A félretett és lehűtött 500 g kölesalaphoz habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarackkonzervet, az 50 g sárgabarack koncentrátumot, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük. Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe, majd ha keményre fagyott, válasszuk le róla a szilikonformát.
Díszítés
A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracklekvárt. Díszítsük csokoládélapból kivágott háromszöggel és felezett sárgabarack konzervvel, amit a hosszabb eltarthatóság érdekében lekezelhetünk hidegzselével.

forrás

(fotó: MTI)