Paleolitos zsemle medvehagymával

Ahogy korábban ígértem, közreadom a Miától kapott paleolitos zsemle receptjét.  Olajban eltett medvehagymával kentem meg és iparkodva fotóztam, hogy mielőbb megismerkedhessek az ízével is. Nem csalódtam…

Hozzávalók:

1 csésze lenmagliszt (vagy lenmag kávédarálóban megőrölve)
1 csésze hajdina- vagy amarant liszt
1 sárgarépa lereszelve
3-4 tojás krémesre felverve
fél tk (foszfátmentes) sütőpor
1 tk só
magvak (napraforgó, szezám vagy apróra vágott tökmag)
1-2 ek olivaolaj vagy kókuszzsír
0,5-1 dl víz
Egy edényben jól összekeverem a száraz hozzávalókat (a 2 féle liszt, sütőpor, só, magvak) egy másik edényben pedig a répát, tojást, olajat és a vizet. A két tál tartalmát összeöntöm. Állagra akkor jó, ha piskóta tészta sűrűségű masszát kapunk. Mia nagyméretű muffin formákat töltött meg a masszával kb 2 cm magasságig, de kisebb tűzálló kerámia tálba is kisüthető a tészta.
180 fokos előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük.

Medvehagymás-aszaltparadicsomos olaj
Kb 4-5 csomag medvehagymát apróra vágok és 8-10db aprított aszaltparadicsommal együtt kis dunsztosüvegbe teszem. Megszórom egy kis sóval és felöntöm olivaolajjal addig, hogy éppen ellepje. Hűtőbe téve nagyon sokáig eláll.
Készítettem már paradicsom nélkül, petrezselyemmel társítva a medvehagymát. Lassan lejár a medvehagyma szezon, siessetek, ha ki szeretnétek próbálni!