A tökéletes padlizsánkrém

Idén kicsit váratott magára, de végre nálunk is beérett a padlizsán. Pici is, csúnyácska is, de a miénk. Hétvégére halasztottam a sült padlizsán leves elkészítését, de hogy addig se legyünk kedvenc zöldségünk nélkül, készítettem egy adag padlizsánkrémet.
Ahány ház, annyi szokás, már ami az elkészítését illeti. Többféle változatát kóstoltam már én is, mégis megmaradtam annál a verziónál, ami a legelső gasztronómiai élményt adta. Ezt a majonézes változatot egy erdélyi barátnőmtől tanultam.

Hozzávalók:
1 nagyobb vagy 2 kisebb méretű padlizsán
1 tojás sárgája
egy közepes hagyma fele
egy kiskanál citromlé
egy kiskanál mustár
ízlés szerint só, bors
1-1,5 deci olívaolaj
A padlizsánt megmosom, késsel több helyen megszurkálom és 200 fokos előmelegített sütőbe teszem kb fél órára. Addig kell sütni, amíg jó puha nem lesz. Ha elkészült, akkor hosszában végigvágom, hogy ketté nyíljon, és egy kicsit félreteszem hűlni. Amikor kihűlt, egy evőkanállal kikanalazom a belsejét (magok is mehetnek bele) és turmixgépbe teszem. Hozzáadom a többi hozzávalót, kivéve az olajat, mert azt a turmixgép elindítása után csurgatom szép lassan a krémhez.
Ajánlom, hogy sokat kóstolgassuk a készítés során, hogy ízlésünknek megfelelően sikerüljön az ízesítés.
Aki nem szereti a majonézt, az elkészítheti enélkül is, padlizsán, só, bors, hagyma és kevés olaj összekeverésével.
Nyáron grillezett húsokhoz esszük, ilyenkor inkább kenyérre kenjük vagy zöldségekkel mártogatjuk.
Ti melyik verzióra esküsztök?