Aki most készíti el a töltött céklát, egy kis nyarat tud csempészni a bús-borongós téli napokba. Ráadásul jótékony hatása régóta ismert, téli vitaminbombaként is emlegetik helyenként.
Töltött cékla, piros rizzsel
Hozzávalók 4 főre
4 db közepes cékla
1 db közepes hagyma
40 dkg darált hús
25 dkg barna rizs
kevés olaj
ízlés szerint só, fűszerek, reszelt sajt
Ahogy én készítettem
Egyszerre nyolc adagot készítettem elő. A fenti hozzávalóknak dupláját használtam, de a végső lépést, a sütést, külön-külön, két különböző napra tettem. Így mindkétszer friss étel került az asztalra.
Meghámoztam a céklákat, ez volt a készítés leginkább megpróbáltató része. Aki csinálta már, tudja, mire gondolok. A többi lépés már könnyen ment.
A céklát feltettem annyi vízben főzni, amennyi ellepte.
Forráskor csipetnyi parajdi sóval ízesítettem. Alacsony hőfokon, fedél alatt főztem, kb. 40 perc alatt. Közben néha villával ellenőriztem, hogy megpuhult-e már.
A céklalé a vizet pirossá festette, ezt félretettem a rizshez. Vártam, míg kihűlnek a céklák.
Félbevágtam, majd sütésálló üvegtálba helyeztem a céklákat.
A közepüket egy kis éles késsel kivágtam, kiskanállal kikapartam. A belső részt apró darabokra vágva félretettem a töltelékhez.
Őrölt fekete borssal megszórtam. Majd a hajócskákat a hűtőben várakoztattam a sorukra.
A dupla mennyiség miatt a hagymából kettőt vágtam apró kockára. Stílusosan a hosszúkás, lila sonkahagymát választottam. Ráadásul véletlenül pont ez volt itthon.
Kevés hidegen sajtolt napraforgóolajon megpirítottam a hagymát…
… majd vele együtt a darált húst. Én sertéscombból készítettem, de más hús is választható.
Közben elérkezett az ideje a rizs készítésének. Barna rizst főztem. Ez több főzési időt igényel, mint a fehér rizs, de táplálóbb, sőt, még egészségesebb is.
A rizst kevés hidegen sajtolt napraforgó olajon megpirítottam, víz helyett a céklalével felöntöttem. A rizs egyszeres űrmértékét alapul véve, kétszeres mennyiségű céklalevet használtam el. A maradékot félretettem a töltelékhez.
A húshoz hozzátettem a korábban kivájt cékladarabokat, és együtt megforgattam.
Fűszerekkel ízesítettem. Tettem bele őrölt fekete borsot, fehér borsot, köményt, szeletelve szárított kaprot, és jó sok zsályát. Utóbbiból került bele a legtöbb. Finom, különleges ízt adott a céklának.
Körülbelül ezidőtájt bekapcsoltam a sütőt, 175 °C fokra.
A tölteléket felöntöttem a megmaradt céklalével, elkevertem a fűszerekkel, és hagytam párolódni. Addig főztem, míg nem maradt leve. Ínyencek almával is feldobhatják.
Amikor elkészült, a céklahajócskákat elővettem, és megtöltöttem. Alapnak én a töltött cukkínim receptjét használtam, így a joghurt / tejföl és/vagy tojás kimaradt. Ha valaki összeállóbbnak szereti a tölteléket, azt is tehet még bele. Ez esetben az azonnali sütést ajánlom.
Megszórtam reszelt sajttal, ami nálunk laktózmentes, ezért kevésbé barnul.
A sütőbe tettem, és 10 perc alatt készre sütöttem.
A riszt addig főztem, míg a rizsszemek megduzzadtak, és a vizet mind felszívta. Ez előfőzött rizsnél 20-25 perc. Közben 4-5 percenként megkevertem.
Miután a főétel és a köret is elkészült, jöhetett a tálalás.
A rizsből egy kisebb merőkanállal félgömböket formáztam, így tálaltam.
Formás kis kikötői lettek a céklahajóknak.