Működőképes köleskenyér – lehet gluténmentesen

Napok óta készülök rá, tegnap este aztán végre megsütöttem a tuti köleskenyeret – természetesen glutén-mentesen. Lisztallergiám miatt fél éve kísérletezgetem, hogyan lehet rozs-, búza-, árpaliszt nélkül normális állagú kenyérféleséget csinálni.

kt 011Hát nem egyszerűen, az a sikér nem véletlenül lett a pékszakma mindene. Vehetek én bármilyen élesztőt, csak nyúlós-nyálkás lapocskákat lehet a különböző magőrleményekből formázni. Az se rossz persze, néha még készítek magamnak, (mondjuk így: paleo-módra) őrölt lenmagos sóskekszet, de a kenyér, az igazi ropogós, az már nagyon hiányzott. Ezért kezdtem el kísérletezni.

Egy hónapja feltaláltam a spanyolviaszt, és azt hiszem sikerült egy tűrhető receptet fabrikálnom. Ráadásul tegnap végre sikerült egy esztétikailag is tűrhető példányt létrehozni.

A hozzávalók:

250 g köles – amit ledarálok

100 g kukoricadara

150 g rizsliszt

2-3 kanál lenmag

1 csomag (500g-hoz való) élesztő

1 kefir

1 teáskanál tengeri só

2 teáskanál hidegen sajtolt olaj

1 tojás

3-4 kanál víz (érzésre)

A ledarált kölest és a kukoricadarát beleöntöm egy tálba, jöhet rá a kefir és a tojás, aztán szépen sorban hozzáadom a belevalókat. A rizslisztet (és a vizet) a legvégére hagyom, és aszerint adagolom, milyen lesz a buci állaga. Lehetőségekhez mérten megpróbálom összedolgozni (senki ne számítson hagyományos búzatészta állagra). Inkább nyúlós legyen, mint kemény. Aztán hagyjuk, hadd pihenjen a massza, legalább egy-másfél órát.

kt 005c

Utána a masszát én kettéveszem,  a bucikat nyújtom kicsit, majd sütőpapírral kibélelt tepsiformákba teszem (a képen látszik – a masszából két darab lesz), majd bedobom a sütőbe. 30-40 perc alatt kész.

Ebből a kölestésztából csináltam már pizza tésztát is, hát nem lett olyan, mint egy vékony olaszos alap, de azért más minőségben: finom tud lenni.

Még egy tuti köleses receptet találsz itt – Aktuális kedvencem, a köleses rakottas, padlizsános lecsóval

Amit a kölesről tudni érdemes

Az előítéletekkel szemben a kölesnek van egy sor fontos, az egészségre jótékony hatása és ezért különb helyet érdemel mai konyhánkban. Sok értékes fehérjét tartalmaz, gazdag aminosavakban is. Immunrendszer erősítő hatása ismert és mivel viszonylag magas a zsírtartalma, jó energiaforrás. Ásványi és nyomelem tartalma belülről ható “kozmetika”, hiszen csonterősödésben, az egészséges fogakban, dús haj- és körömnövekedésben mutatkozik meg értéke.
Lisztérzékenyek számára néhol engedélyezik a köles fogyasztását, máshol viszont még nem egyértelműen eldöntött ez a kérdés.

A köles az egyetlen gabonaféle, amely főtt állapotban is lúgosító hatású. Fogyasztása többek között ezért is nagyon javasolt. ( Forrás, számtalan jónak tűnő köleses recepttel: http://www.nosalty.hu/alapanyag/koles?kisokos)