Mert szezonja van: két tuti bodzavirágos recept, újratöltve

Mit szólnátok ebédre egy pikáns bodzás csirkéhez, római tálban sütve, friss bodzaszörppel?! Próbáljátok ki, finom mindkettő, nálunk beváltak! Mindkét receptet pár éve közreadtuk, és azóta is rendre, ha eljön a májusi virágözön, újra elővesszük. Tegyétek velünk ti is!

P1020822

Tényleg, tudtátok, hogy a bodzavirágból készült tea vízhajtó, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító hatású. Megfázásra, hörghurutra, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják?!

Bodza és csirke pikáns randevúja a konyhaasztalon

Hirtelen ötlettől vezérelve tettem egy próbát: és a csirkecombokat bodzás pácban érleltem, aztán római tálban, zöldségágyon, bodzavirágok között sütöttem meg. Az eredmény: a konyhában kora nyári bodzaillat, a tálban édeskés finom szósz. Kuszkusszal tálaltam.

Kóstoltam én már kólás-pácban érlelt sült csirkét is, így hát nem tűnt annyira elrugaszkodottnak az ötlet, hogy bodzával bolondítsuk meg a vasárnapi főfogást.

103_ 034

Merthogy, miért is ne próbáljuk meg másképp is felhasználni a bodzát, ne csak mindig szörpöt készítsünk belőle!  (Persze palacsintatésztába mártva és forró zsiradékban kisütve különleges édesség is készülhet belőle, de ez más tészta.) Hiszen telis-tele a kert virágzó bodzabokorral, de bárki, erdős-ligetes területen járva kosárszámra szedhet belőle. Ráadásul ingyen terem, és roppant egészséges.

A neten azonban nem találtam bodza-pácos receptet, hacsak a bodzás-borban érlelt csirkemell nem számít annak. Így hát íziben kigondoltam egyet:

A csirkecombokat (6 darab  felső combot) folyó hideg víz alatt leöblítettem. Olívaolajba sót hintettem, apróra vágott fokhagymát szórtam bele, majd 2-3 bodzavirágot (megmosva), szintén apróra vágva, összetörve beletettem. Kevés citromlét facsartam bele, egy kevéske mustárral és egy kiskanál mézzel bolondítottam. Ezzel kész is volt a pácom, amibe aztán beleforgattam a csirkecombokat. Letakartam, két- három órán át a hűtőben érleltem.

A római tálat 20 percig hideg vízben áztattam. (Én semmilyen zsiradékkal nem kenem ki az alját és az oldalát, felesleges.) 4-5 darab almát (héjastul), 4-5 darab sárgarépát hosszában belevágtam, a csirkecombokat (páclével együtt) a zöldségek közé kevertem. Két-három szár póréhagymával (tíz centis darabokban) is feldobtam. A tetejére 3-4 bodzavirágot fektettem, és 5-6 egész foghagymát is közé szórtam. (Szigorúan héjastul, így a legfinomabb – ha megsül, a belseje krémes lesz, és könnyen kinyomható.)

végeredmény(1)

A csirkénknek a római tálban legalább másfél óra sülés kell  – de simán elbír két órát is. Ha sárgarépa puha, nyert ügyünk van, valószínűleg a csirkehús is kész. Az összegyűlt szafttal meglocsoljuk a combokat.  A legvégén a tál teteje nélkül még 15 percig pirítjuk.

A sült bodzavirágokat mi nem fogyasztottuk el, azok a komposzton végezték.

Köretként kuszkuszt készítettem, de rizzsel is működik.


 

Bombabiztos bodzaszörp recept

Nem tudom, ki meddig kísérletezik, mire megtalálja az igazit – nekem úgy fél tucat különböző recept kipróbálása kellett, mire eljutottam hozzá. Mert ugye valami gikszer mindig van: vagy az íze nem jó, vagy az állaga. Ebbe a verzióba nem kell tartósítószer, egyszerűen elkészíthető, és a végeredmény? Nos, próbálják ki, és ígérem, nem fognak csalódni.

Hozzávalók:

25 – 30db bodzavirág, 2l tiszta csapvíz, 2kg kristálycukor vagy cukorbetegeknek gyümölcscukor, 10dkg citrompótló

Figyeljünk rá, hogy csak teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjünk, közutaktól távol, hogy elkerüljük az ólomtúladagolást. Ha lehet kosárba, hogy ne fülledjenek be a virágok.

Én egy kicsit le szoktam öblíteni, miután leszedtem, persze csak óvatosan, hogy ne veszítsek túl sok virágport –  de így elkerülhetőek az esetleges potyautasok.

P1020822

Bodzaszörp készítéshez a bodza virágokat tegyük megfelelő edénybe (én egy tupperware zárható savanyító vödröt használok), engedjünk rájuk 2 liter tiszta csapvizet, adjuk hozzá a citrompótló felét és letakarva 1 napig jól áztassuk ki a virágokat, hogy kiadja a zamatanyagait  és a virágpor feloldódjon. Időnként óvatosan keverjük át.

Másnap szűrjük át a bodzaszörp levét megfelelő lábosba és öntsük hozzá a 2 kg kristálycukrot, vagy gyümölcscukrot.

bodza limonádéKözepesen magas hőfokon állandóan kevergetve főzzük meg bodzaszörp levét. Jó  30 – 35 percig is főhet, közben félidőben adjuk hozzá a citrompótló másik felét. Nem kell aggódni, ha eleinte egy kicsit zavaros, mert főzés alatt szépen kitisztul.

 

Az üvegeket – általában fél literesek, literesek a legjobbak (én már hónapokkal előbb elkezdem őket gyűjtögetni), alaposan mossuk ki és öblítsük ki őket ecetes forró vízzel. Engedjünk egy mély tepsibe forró vizet, állítsuk bele az üvegeket, így nem pattanhatnak el amikor adagoljuk. Az üvegeket töltsük annyira tele, amennyire csak tudjuk.

 

A forró bodzaszörpös üvegeket tegyük száraz dunsztba. Erre a célra használhatunk régi dunyhákat is, mert az a legjobb, ha minél lassabban hűlnek ki az üvegek, vagy  bevásárlókosarat béleljünk ki jó vastag törülközőkkel és azokba bugyoláljuk be a bodzaszörpös üvegeket. Szobahőmérsékleten tartva várjuk meg míg teljesen kihűlnek.

 

Ízlés szerint, de általában 1:10 arányban keverjük a bodzaszörpöt tiszta csapvízzel és fogyasztás előtt jól hűtsük be, esetleg szórjunk bele aprított mentalevelet, garantáltan nagyon finom!

Elvileg hónapokig is eláll, de nem hiszem, hogy bárhol is néhány hétnél tovább húzná…

Extra tipp: én szoktam bele tenni akácvirágot is, nagyrészt egy időben virágoznak, és nagyon finom ízt ad a szörpnek. Kalandvágyóbbak próbálkozhatnak gyömbérrel is, ekkor pucoljanak meg egy darabka gyömbért, vágják karikára, és áztassák a virágokkal együtt. Én ilyenkor a gyömbért nem szoktam kivenni, csak üvegezés előtt, mert így főzéskor még jókora adag gyömbérízt csempészhetünk a szörpbe.