Mihez kezdjük, ha ránk tör az ún. „igényes” éhség?! Amikor hosszasan vizsgáljuk, hogy mire is fáj a fogunk, mert nem érjük be egyszerűen csak az ebéddel vagy a vacsorával, kell valami ami feldobja a napot, persze olyan, amitől nem lesz hetekig lelkiismeret-furdalásunk. Amikor követel a gyomor, kritizálnak az ízlelőbimbók és lelkesen keresi a megoldást a kreativitás…
Spárga szezon kellős közepén vagyunk!
Nem véletlen, hogy a lázas agyalás a spárga felé terel minket. A boltok pultjain fél kilós kötegekben, különböző vastagságban, zöld illetve sárga, nagyon ritkán lila színekben pompázik. Kiváló alapanyag, elkészítésének csak a fantázia szab határt. Kalóriaszegény, és erősen lúgosító hatása van. Nagy vétek kihagyni az étrendünkből.
Az alábbiakban leírt étel az egyik kedvencem. Nem kell hozzá egyéb ( az adagok személyenként értendők) , mint
6-7 szál spárga
1 tojás
2 szelet prosciutto
3 koktél paradicsom
1 marék rukkola
2 kk. olívaolaj
illetve 15 perc szabadidő.
De mire is használjuk fel ezeket a perceket?
Sós, lobogó vízbe dobáljuk bele a megtisztított spárgát -mindig a zöld és vékony fajtát választom – 5 percig hagyjuk magára. Ennyi idő elég lesz arra, hogy tetszés szerint elrendezzük a rukkolát és a paradicsomot a tányérunkon, mintegy ágyat vetve a további hozzávalóknak.
Serpenyőbe öntsük 2 kk. olajat, hagyjuk a kezünk ügyében, hamarosan szükség lesz rá, illetve készítsünk elő 2 szelet sonkát. 5 perc főzés után szűrjük le a spárgát, egész picit hagyjuk hűlni, aztán 3-3 darabot tekerjünk bele a sonkába. Majd a kiolajozott serpenyőben pirítsuk pirosra a sonkás spárgánkat. Helyezzük őket a megvetett zöldségágyra.
Végül süssünk a serpenyőben egy guszta tükörtojást, az íze már garantált, mivel az előzőleg a serpenyőben sült sonka kiváló ízeket hagy maga után. Vigyázat a sonka sós, így a tojás esetében a sóval csínján bánjunk. Mindig folyósra hagyom a tükörtojás sárgáját, ugyanis nincs fantasztikusabb, mint belemártani a spárgánkat, a vékony hártya alól előbukkanó narancssárga selymes mártásba. A készülő salátánkat koronázzuk meg a tükörtájassal. Elfogyasztása után garantáltan elégedetten dőlünk hátra.
-évi-
Korábbi spárgás receptünk itt letölthető: „Egy isteni spárgás pite”