Kíváncsiak vagyunk, milyen menzakoszton él a szombathelyi, akinek nincs ideje hétköznap, ráérősen főzögetni, mert a munkahelyről kiszaladva, fél órában kell valahol lerendeznie az ebédelést. De hol? Ezért is tervezzük, hogy havi rendszerességgel, közösségi jelleggel, mi szhelyiek inkognitóban beülünk egy-egy egységbe, belekóstolunk ebbe-abba, pontozunk, osztunk, szorzunk.
Minden részegységre maximum 5 pontot adunk (négyünktől összesen 20) és mivel 5 szempont alapján pontozunk, 100 pont a plafon. (Reméljük, egyszer találunk olyat!:) Az értékelés szempontjai a következőek:
– a hely arculata (dizájn, berendezés, evőeszközök)
– a választék (különböző igényeket mennyire tudnak kielégíteni)
– az ár (elsősorban ár-érték arányt tekintve)
– a rendelt étel (kinézete, íze, textúrája)
– és végül az összhatás (az adott ebéd hangulata/élvezeti foka…., azaz milyen hangulatban térünk vissza a munkahelyünkre)
Célunk a jobbítás, reméljük, a konyhák vezetői megfogadják építő jellegű javaslatainkat! :)
Hogy miért épp a SEK egyetemi menzáját teszteltük először? Mert közel voltunk, mert múlt vagy jelen időben mindannyian jó párszor megfordultunk itt. Mert ismerősi körben kultikus, bevált hely. Sokan ebédelnek ott 18-tól 70 éves korig.
Csak2Slukk - a törzsvendég
Főételből lehetne többféle, de már megszoktam, hiszen több, mint 15 éve rendszeresen itt ebédelek. Ez idő alatt tökélyre fejlesztettem a „kevésből válogassunk választékosan” módszeremet, amellyel az esetek többségében sikerül 500 Ft alatt maradnom. A reformétel ritka, ha akad, az is elfogy 12 óra előtt, mire odaérek, marad a szokásos aligvanvalami-kínálat. A főzelékeket viszont imádom! (Választék: 3 pont)
A „főiskolán” sosem eszem drágán! Ehhez hozzátartozik, hogy ebédre nem szeretek sokat bevinni, mert az emésztéstől leáll az agyam, anélkül meg nehéz a szellemi munka délután. (Ár: 5 pont)
Megszoktam: másfél évtized alatt annyira részemmé vált, hogy hiányozna a háromszög alakú fém tálca, a kopott evőeszköz-park, a csorbult szélű üvegpohárkészlet. És a járólap! (a hely arculata: 4 pont)
Néhány étel kinézete megtévesztő: egy száraznak tűnő rizsfelfújt is finom lehet, de egy látványos, gusztusos, rántott halszelet zöldségkörettel és tartármártással is lehet iszap ízű. Na, erről pont nem tehet a konyha! De a zöldségköretről igen: általában semmilyen ízű. Csak van a tányéron. Dísznek esetleg, mert egykét falat után nem kell belőle több. (Étel: 4 pont)
Összességében mégis megfelelő a „főiskolai” menza: az étkezés nem élmény (nem hoz gasztrokalandot!), az ételek minősége kiszámítható, meglepetés ritkán adódik, a helyszín 15 év után olyan, mintha hazajárnék étkezni. Szerethető. Vagy tényleg megszoktam….?? (Összhatás: 4 pont)
Szilvi – a macerás lisztallergiás
Tipikusan az vagyok, akinek nem ajánlott a menzakoszt, mert tuti, hogy alig van olyan étel a menüsorban, amibe nem tesznek lisztet. Hát, ezen a menzán sem gondoltak az ilyen nyavalyásokra, mint én… Lehet, hogy csak a nosztalgia tört rám, de szerintem egy évszázaddal ezelőtt, főiskolás koromban is ugyanezeket a kajákat smúzoltam.
Egy étel tűnik jónak, a rizsfelfújt, gazdagon nyakon öntve baracklekvárral. (Választék: 2 pont)
Az adag nagy, 450 forint, ezért egy tányérra való édességet kapok, sok-sok kalóriával. (Ár: 4 pont)
Itt semmi sem változott? Mint húsz éve, csak a kockás abrosz hiányzik… Fél óra itt tartózkodás után mindened kajaszagú, szóval egész nap pörköltszaftcsíkot húzhatsz magad után. (A hely arculata: 4 pont)
A rizsfelfújt olyan, mint a gumicukor. Tojást nem nagyon láthatott, de jól el van árasztva lekvárral. Nem lesz a kedvencem, nyomokban ugyan mazsolát is tartalmaz, de nekem roppant édes. Tudatos gasztrokommandósként senkinek sem ajánlom. Az ujjnyi vastag porcukortól garantált kalóriabomba, ami után egy óra múlva újra éhes vagy. (Étel: 3 pont)
A teszt eredménye nálam nagyon negatív: a felfújttól egy napig viszketek, tehát gluténmentes koszton élőknek ezt a kajáldát csak nagy óvatossággal ajánlom. (Összhatás: 2 pont)
Ági – a GYES-en lévő, szoptatós anyuka, extra kalóriaigénnyel, gyerekkel jár menüzni
Ebéd: Sóskafőzelék főtt tojással
A választék a szokásos: két leves, két főzelék, tésztafélék, pár húsféle…. Sajnos semmi javulás az egészséges ételek terén. Se egy friss saláta, se egy reformétel. A választék inkább mennyiségi, mint minőségi. Ölbe ülős gyerekkel most csak az egykezes étel jöhetett szóba, maradtam a sóskafőzeléknél. (Választék: 3 pont)
Az ára 410 Ft, szerintem reális, de ezzel közel sem lehet jól lakni. Ha komplett ebédet ettem volna, akkor közelítenék a 800-1000 Ft-hoz, amiért már éttermi menü jár. (Ár: 4 pont)
Gyerekkel kicsit macerás az önkiszolgáló jelleg, főleg ha egyedüli felnőttként vagyunk és az ebédünk nem fér rá egy tálcára. Az azonban előny, hogy vannak kis adagok. Szinte belváros, gyalog, kocsival is könnyen megközelíthető. Nem kell a parkolásért fizetni. Az utcáról bejőve nincs szintkülönbség, a babakocsi betolható, az asztalok között is könnyű vele manőverezni. Etetőszéket nem kerestem, de állítólag van.
Tisztaság, retró hangulat. (a hely arculata: 4 pont)
Az ebédem kinézetre tipikus menzás. Van benne egy kanál, csak itt kapható főtt krumpli (talán főzővízével pürésített krumpli???) és egy tojás. Lehetne talán egy kicsit zöldebb a színe. A főzelék kicsit híg, de legalább nem rántás ízű, nálam ez pozitívum. A tojás hideg, lehűti a főzeléket (1 pont mínusz). Ízre savanyú!!! Ennek azóta kimondottan örülök, amióta egy belvárosi étteremben édes sóskafőzeléket tettek elém. (pfúúj)
Összességében finom, de azért én ennél jobbat főzök. (Étel: 4 pont)
Nem ettem magam degeszre, de most nem is ez volt a cél. Egy kávéval együtt uzsonnáig jól funkcionáltam :) (Összhatás: 4 pont)
Juci – a nem nagyétkű, ám kifejezetten ínyenc
Kis adaggal is beéri, főleg, ha minőségi ételről van szó.
A választékból (a kiírást olvasva és az ablakon át az ételeket megtekintve) legszimpatikusabbnak a kelkáposztafasírt tűnt zöldkörettel. Bár nem vagyok vega, a húskínálat nem volt vonzó, ahogy a kétféle leves sem. (Választék: 3 pont)
Nem fizettem sokat, 470 Ft reálisnak tűnt még úgy is, hogy a köret kisadag volt. (Ár: 5 pont)
Látok fejlődést a 10-12 évvel ezelőttihez képest, mikor sokat ebédeltem itt. Akkor az alutálcáktól kivert a víz, most már szerencsére vannak műanyagok is!:) Tetszik az „új” berendezés, a terítők. Otthonosabb lett így. (A hely arculata: 5 pont)
A tányéron az ebédem első blikkre jól néz ki, bár a fasírt kicsit száraznak tűnik, de szerencsére kiderült, hogy nem az. Viszont a zöldköret hagy maga után kívánnivalót. Szerencsére nincs szétfőzve, viszont teljesen íztelen. (Étel: 4 pont)
Nem kellene sok hozzá, hogy az étteremben rejlő maximális lehetőségeket kiaknázzák. Kár, hogy nem tudtak majonézt adni ehhez az ételhez, vagy pl. a zöld köretet ugyan megsóztam, de egy kevés apróra vágott zöld fűszer nagyon megdobta volna. El tudnám képzelni, hogy egy-egy kis tálban legyen kinn minden nap 2-3 féle zöld fűszer (pl: apróra vágott petrezselyem, snidling és kapor) és ebből egy kiskanállal lehetne szórni a már kikért ételre (persze plusz pénzért). (Összhatás: 4 pont)