Lisztmentes mákos amfóra: bűntudatmentes sütemény újratöltve

mákos 021

A Kedves Olvasó talán már nem is emlékszik, de 2013 februárjától májusáig amfóra-lázban égtem. Egy bűntudatmentes, fehércukormentes, fehérlisztmentes alapreceptet alkottam meg, amit aztán számos verzióban megsütöttem. Készült diós, mandulás, mogyorós ízvilágú, répa és banán édesítésű, mindegyik alma-alappal, teljes kiőrlésű liszttel, és a nélkülözhetetlen tojással.

Az eltelt három évben azóta többször sütöttem egy-egy amfórát a család kedvéért. Sőt, a tökéletes csokimázat is sikerült mostanra megtalálni. Újabb recept viszont a mai napig nem született. A lisztmentes brownie után kaptam kedvet újra a kísérletezésre. Szerettem volna egy lisztmentes amfórát összehozni. Örömmel jelentem, sikerült.

Hozzávalók a mákos amfórához

3 tojás
300 gramm alma (2 nagyobb, 3 közepes, vagy 4 kisebb alma)
300 gramm banán (3 db)
300 gramm darált mák
1 citrom héja és leve

Hozzávalók a csokoládémázhoz

50 gramm kókuszzsír
50 gramm kókuszcukor
50 gramm kakaópor
100 gramm víz

Elkészítés menete

1. Alapanyagok előkészítése: Az almákat megpucoltam, a banánt meghámoztam. Mindkettőt turmixgépben pépesítettem. A citrom héját lereszeltem, a levét kifacsartam.

2. Sütő előmelegítése: A sütőt 180 fokra előmelegítettem.

3. Sütőforma előkészítése: Most két db, 20 cm-es szilikon tortaformát választottam, ami nem igényelt különösebb előkészítést. Egy tepsire helyeztem a formákat.

4. Tojás felverése: A tojásokat felütöttem, és a robotgép keverőjével habosodásig kevertem.

5. Alapanyagok összekeverése: A tojásokhoz öntöttem a pépesített almát és banánt, valamint a mákot. A robotgép keverőjével a homogén állag eléréséig kevertem.

6. Ízesítés: A masszához öntöttem a citrom héját és levét, és pár másodpercig tovább kevertem.

7. Sütés: A masszát kétfelé vettem, és a tortaformákba öntöttem. Tűpróbáig, 20 percig sütöttem, légkeveréses üzemmódban, 180 fokon. 10 percig hagytam hűlni a formákban, utána kivettem, és vártam a teljes kihűlésig a díszítéssel.

8. Díszítés: A csokimázhoz az összes hozzávalót egy kis fazékba tettem. Állandó keverés mellett, közepes hőfokon, a kókuszzsír olvadásáig hevítettem a csokoládémázt. Nem szabad forralni. A kész csokoládémázt a tortákra öntöttem.

9. Tálalás: Vártam a csokoládémáz dermedéséig. A tortát szeletekre vágva tálaltam.

13876380_539020752968338_2532438004278382594_n