A minap vendéget vártunk uzsonnára, akit házi finomságokkal leptünk meg. Az itthon sütött kenyér mellé májkrémet készítettem, és a desszert egy mandulás amfóra volt. A meglepetés jól sikerült, a délutáni beszélgetés egyik vezérfonala pedig az egészségtudatos táplálkozás lett. A recept nagyon egyszerű, pár lépésből áll.
Májkrém
Hozzávalók:
25 dkg csirkemáj
1 nagy fej vöröshagyma
sütéshez: 1 evőkanál hidegen sajtolt napraforgómag olaj
ízesítéshez: őrölt édesnemes paprika, őrölt kömény, morzsolt majoranna, őrölt feketebors
krémesítéshez: kb. fél pohár (75 gr) tejföl – nálunk laktózmentes
Ági májkrém receptjét más fűszerezéssel, hasonló elkészítési móddal szintén érdemes kipróbálni.
Elkészítés
Feldaraboltam a csirkemájat.
Apróra vágtam a vöröshagymát.
Felforrósítottam az olajat egy serpenyőben.
Megdinszteltem a hagymát.
Hozzátettem, és megsütöttem a csirkemájat.
Ízesítettem, és készre sütöttem a csirkemájat.
Megvártam, míg kihűlt.
Összeturmixoltam a kihűlt hagymás májat.
Elkevertem tejföllel a krémes állag eléréséig.
Lehet még ízesíteni, amennyiben szükséges.
Házi kenyérrel, zöldségekkel tálaltam.
Kiadós adag lett belőle.
A maradékot a hűtőben kell tárolni, és pár napon belül elfogyasztani.
A házi kenyeret a szokásos receptemmel készítettem el. A Sütivarázs révén beszereztem egy szilikon püspökkenyérformát, azóta ebben sütöm a kenyeret. Vendégünk tiszteletére egy hárombúzás-hárommagos változat került az asztalra. Vizes kézzel átsimítottam, hullám alakban vágtam be, majd lenmaggal, napraforgómaggal, szezámmaggal szórtam meg a kenyér tetejét.
Megvártam, míg kihűlt.
Szeleteltem.
Elrendeztem egy tányéron, megkentem a májkrémmel, díszítettem paradicsommal, zöldpaprikával, lilahagymával, uborkával, friss csírával.
Desszertként a banános-mandulás amfórát sütöttem meg a szokásos recept alapján. Most teljes kiőrlésű közönséges búzalisztet tettem a tésztába. Mézeskalács fűszerkeverékkel, 1 db citrom reszelt héjával, frissen facsart levével ízesítettem. 10 dkg mandulát megfeleztem, és ezzel díszítettem sütés előtt.
A sütésnél most is szilikonformát választottam, nekem ez vált be. Könnyebben használhatók, mint a hagyományos fém formák.
Az elkészült uzsonnát elrendeztem az asztalon, gyümölcsöt és a Hazai Piac natúr eperlevét tálaltam mellé.
Jó étvágyat!