Egészségesen szeretnéd kezdeni a napot? Igyál citromos vizet, zöld turixot, egyél avokádót, Kollath reggelit…vagy mit szólnál egy bögre csontleveshez? Leves reggel? Miért ne! Míg mindegyik fentebb felsorolt étel és ital jó választás a nap indításához, úgy érzem mégis leginkább a csontleves áll a hagyományos magyar konyhához, ízvilághoz a legközelebb. Hiszen nincs olyan háziasszony, aki ne készített volna már csontlevest, vagy legalább is húslevest. Legyen egy kis náthás megbetegedés a családban, vagy csak szimplán vasárnap, legtöbb magyar család étkezőasztalán ott gőzölög a húsleves.
A csontleves jóval tovább fő, mint a húsleves , viszont olcsóbban kihozható és rendkívül gazdag fehérjében és ásványi anyagokban. Ihatjuk a nap bármely szakaszában, alapanyaga lehet egyéb leveseknek, szószoknak, de akár a rizs főzővízébe is tehetünk belőle.
Miért is jó a csontleves?
– Segíti az emésztést, csökkenti a bélrendszeri gyulladásokat.
– A csontból kifővő zselatin csökkenti az ízületi fájdalmakat és az ízületi gyulladást, valamint kollagén tartalma jót tesz a bőrnek, a hajnak és a körmöknek.
– A benne lévő glicerin a máj méregtelenítését segíti, ezért méregtelenítő kúrák alapétele.
– Javítja az immunrendszert, megfázásos betegségek esetén alapvető házipatikás megoldás.
– Jóllakottság érzetet ad, így fogyókúrák esetén is érdemes fogyasztani.
A csontleves a legjobb esetben velős marhacsontból készül, de készíthetjük akár csirkecsontból is. Lényege, hogy hosszú ideig, akár 12-72 órán keresztül alacsony lángon főzzük a csontokat és a zöldségeket. A zöldségek extra vitaminokkal gazdagítják a levest, melyek a viszonylag alacsony főzési idő miatt károsodás nélkül megmaradnak.
Alaprecept
Nálam a praktikusság és időtakarékosság miatt a csirke csontlé készítése épült be a heti rutinba, így most ennek elkészítését írom le. Kiindulásul nem nyers csirkecsontokat ajánlok, hanem egy elkészített grillcsirke csontját, így kettőt hármat ütünk egy csapásra:
- grillcsirke vacsorára,
- maradék hús felhasználása egy másik étkezés alkalmával (csirkesaláta, leves, curry stb)
- a csontból csontlevest készítünk
Hozzávalók
– 1 db egész sült csirke
A sütést én nem szoktam bonyolítani, néhány gerezd fokhagymát a bőre alá dugok, sóval bedörzsölöm, kevés borssal megszórom és mellével lefordítva tepsiben, a csirke méretétől függően 1-1,5 óra alatt 180 fokon ropogósra sütöm.
Ha azonnal nem kerül elfogyasztásra, akkor érdemes még melegen leszedni róla a húst és hűtőbe tenni.
A sültcsirkéből megmaradt csontokat, bőrt és a tepsi aljára kifolyt levet egy fazékba teszem és felöntöm vízzel.
– Szűretlen almaecet
Hozzáadok 1 evőkanál almaecetet és állni hagyom kb fél órát. Az ecet segít a csontokból kivonni az ásványi anyagokat.
– Zöldségek (lehetőleg bio): 3 db sárgarépa, 2 db petrezselyemgyökér, 1 db zellergumó, vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem (esetleg zellerszár, póréhagyma…vagy egyéb más zöldség)
Hozzáadjuk a zöldségeket, és forralásig melegítjük. Eközben többször leszedjük a leves tetején képződött habos réteget. Forrás után a lehető legalacsonyabb lángra tesszük és lefedve minimum 8, de inkább 12 órát főzzük.
– Só
Amikor elkészült a csontlé, akkor leszűrjük és sóval ízesítjük.
Felhasználás
Az elkészült csontlét 1 hétig hűtőben tárolhatjuk vagy akár kisebb adagokban le is fagyaszthatjuk.
Ajánlom napközben akár többször bögréből kortyolgatni. (én egy kis kurkumával mindig megszórom) vagy a hét során egyéb levesekbe alapléként felhasználni.