Cheescake, ahogy mi esszük

Az amerikai cheesecake-ről és annak magyar változatáról már írtam korábban (itt), és akkor ígéretet tettem arra, hogy közzéteszem az én változatomat is.
Egy újabb születésnap apropóján a múlt héten meg is született ez a verzió, ami még mindig a TORTA a családban. Elkészítése gyors és egyszerű, még a magamfajta ritkán sütő számára is.

Hozzávalók
kb 3 deci kekszreszelék
10-12 deka szoba hőmérsékletű vaj
50 deka Philadelphia krémsajt (ez Ausztriában olcsóbb, és a hazaihoz képest nagyobb kiszerelésben is kapható. Én 3 doboz 175 dekást használtam el belőle)
20 deka mascarpone sajt
3 nagy tojás
kb 1 deci cukor (én kevés mézet használtam, nem szeretjük túl édesen)

A sajtokat előveszem a hűtőből és hagyom, hogy szobahőmérsékletre melegedjenek.
Eközben egy tálban a kekszreszelékbe morzsolom a vajat, majd a kezemmel összedolgozom.  Adagokban egy 26 centis tortaformába vagy pitesütőbe öntöm és egyenletesen, de vékonyan belenyomkodom először az aljára majd a maradékot az oldalára kb 2-3 centi magasságig. 5 percre 180 fokos sütőbe teszem. Ez alatt az idő alatt nagyjából el is készül a töltelék.
A sajtokat összekeverem mézzel, és habverő gép középső fokozatán a tojásokat egyesével hozzáadva jól elkeverem (kb 2 percig). A kekszalapra öntöm a tölteléket és 180 fokon 40-45 percig sütöm. Akkor lesz kész, amikor már a közepe is kezd megszilárdulni. Még ilyenkor is “remegős”  a torta, de a hűlés során majd kicsit leülepszik és megszilárdul.

Én mindig a nagy nap előtti estén készítem el ezt a tortát, hogy egy éjszakát a hűtőben álljon. Variálni sok mindennel lehet és érdemes is!

Tehetünk bele egy kis vaníliát, zöldcitrom levet, friss gyümölcsöt. Lazíthatjuk a tésztáját tejföllel vagy tejszínnel. Egyszerűen nem lehet elrontani.

Jelenleg, nyárról maradt felolvasztott áfonyát kevertem bele az elkészített sajtmasszába.