A Nyugat hamburger-tesztje után én is kedvet kaptam egy kóstolásra. Házilag készítettem el, teljes kiőrlésű lisztből. Nem éppen tradicionális, de talán ez nem is baj. Ajánlom kipróbálásra.
A kenyérreceptemet és Vegagyerek tönkölyzsemléjének receptjét vegyítettem, hozzátettem húspogácsabeli konyhatudásomat, és ez lett belőle:
Hamburger házilag
Hozzávalók a zsemléhez:
50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 tojás
30 dkg (2 kis pohár) natúr joghurt (laktózmentes)
6 dkg vaj (laktózmentes)
lazításhoz: 1 zacskó sütőpor
ízesítéshez: fűszerek ízlés szerint: pl. őrölt fekete bors, őrölt kömény, parajdi só
díszítéshez: hamburgerzsemle lévén a szezámmag elengedhetetlen, de természetesen szimpla zsemléhez mást is lehet használni
Hozzávalók a belevalóhoz:
25 dkg darált sertés- vagy marhahús (nagyobb húspogácsákhoz több is lehet)
1 tojás
sütéshez: hidegen sajtolt olaj, pl. napraforgómag-olaj
ízesítéshez: pl. dijoni mustár, aprított fokhagyma, őrölt édesnemes paprika, őrölt kömény, őrölt fekete bors, morzsolt kakukkfű
többféle zöldség, épp’ ami otthon megtalálható
Elkészítés menete
Sütő és tepsi előkészítése
A sütő aljára teszek egy vízzel teli magas falú tepsit. A sütőt előmelegítem 180°C fokra. A tapasztalatom, hogy így tovább tart az előmelegítés.
A tepsit sütőpapírral lefedem.
Tészta összeállítása
Kimérem a lisztet, és összekeverem a sütőporral.
A vajat felolvasztom.
A tojást felütöm, összekeverem a joghurttal és a felolvasztott vajjal.
A masszába belekeverem a fűszereket.
Ezután a lisztet fokozatosan adagolva, fakanállal hozzákeverem a masszához. Amikor a tészta kezd összeállni, az egészet kézzel továbbgyúrom.
Formázás és díszítés
Ökölnagyságú zsemléket formázok vizes kézzel, és a tepsibe rakosgatom.
Megszórom jó sok szezámmaggal.
Sütés
Légkeveréses villanysütőben, 180°C fokon, 20 percig sütöm.
Amíg megsül, a belevalót is elkészítem.
Húspogácsa összeállítása
A tojást villával felverem.
A húst a tojáshoz keverem. Jelen esetben sertéscombot használtam.
Az előkészített ízesítőket hozzákeverem a húshoz, jelen esetben a mustárt, az előre felaprított fokhagymát és a fűszereket.
Sütés
Az olajat felforrósítom egy serpenyőben.
A húsmasszából lapos pogácsákat formázok, beleteszem az olajba, húslapáttal ellapítom. Mindkét oldalukat megsütöm.
Tálalás
A megsült hamburgerzsemléket kicsit hűlni hagyom, majd felvágom. Így első sütésre a tapasztalatom az, hogy a zsemle puha és ízletes lett, bár a tradicionális zsemlékhez képest tömöttebb, laktatóbb. Talán tojás nélkül lazább szerkezete lenne.
A hamburgerhez a zsemléket megtöltöm a zöldségekkel és a húspogácsával. Itt a sorrend a fejes salátalevél, a felkarikázott paprika és póréhagyma, a húspogácsa, és némi friss csíra volt.
Még melegen fogyasztjuk. Jó étvágyat!