Hamburger házilag

A Nyugat hamburger-tesztje után én is kedvet kaptam egy kóstolásra. Házilag készítettem el, teljes kiőrlésű lisztből. Nem éppen tradicionális, de talán ez nem is baj. Ajánlom kipróbálásra.

hamburger0

A kenyérreceptemet és Vegagyerek tönkölyzsemléjének receptjét vegyítettem, hozzátettem húspogácsabeli konyhatudásomat, és ez lett belőle:

Hamburger házilag

Hozzávalók a zsemléhez:
50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 tojás
30 dkg (2 kis pohár)  natúr joghurt (laktózmentes)
6 dkg vaj (laktózmentes)
lazításhoz: 1 zacskó sütőpor
ízesítéshez: fűszerek ízlés szerint: pl. őrölt fekete bors, őrölt kömény, parajdi só
díszítéshez: hamburgerzsemle lévén a szezámmag elengedhetetlen, de természetesen szimpla zsemléhez mást is lehet használni

Hozzávalók a belevalóhoz:
25 dkg darált sertés- vagy marhahús (nagyobb húspogácsákhoz több is lehet)
1 tojás
sütéshez: hidegen sajtolt olaj, pl. napraforgómag-olaj
ízesítéshez: pl. dijoni mustár, aprított fokhagyma, őrölt édesnemes paprika, őrölt kömény, őrölt fekete bors, morzsolt kakukkfű
többféle zöldség, épp’ ami otthon megtalálható

Elkészítés menete

Sütő és tepsi előkészítése

A sütő aljára teszek egy vízzel teli magas falú tepsit. A sütőt előmelegítem 180°C fokra. A tapasztalatom, hogy így tovább tart az előmelegítés.
A tepsit sütőpapírral lefedem.

Tészta összeállítása

Kimérem a lisztet, és összekeverem a sütőporral.

hamburger1

A vajat felolvasztom.
A tojást felütöm, összekeverem a joghurttal és a felolvasztott vajjal.

hamburger2

A masszába belekeverem a fűszereket.

hamburger3

Ezután a lisztet fokozatosan adagolva, fakanállal hozzákeverem a masszához. Amikor a tészta kezd összeállni, az egészet kézzel továbbgyúrom.

hamburger4

Formázás és díszítés

Ökölnagyságú zsemléket formázok vizes kézzel, és a tepsibe rakosgatom.

hamburger5

Megszórom jó sok szezámmaggal.

hamburger6

Sütés

Légkeveréses villanysütőben, 180°C fokon, 20 percig sütöm.
Amíg megsül, a belevalót is elkészítem.

Húspogácsa összeállítása

A tojást villával felverem.

hamburger7

A húst a tojáshoz keverem. Jelen esetben sertéscombot használtam.

hamburger8

Az előkészített ízesítőket hozzákeverem a húshoz, jelen esetben a mustárt, az előre felaprított fokhagymát és a fűszereket.

hamburger9

Sütés

Az olajat felforrósítom egy serpenyőben.
A húsmasszából lapos pogácsákat formázok, beleteszem az olajba, húslapáttal ellapítom. Mindkét oldalukat megsütöm.

hamburger10

Tálalás

A megsült hamburgerzsemléket kicsit hűlni hagyom, majd felvágom. Így első sütésre a tapasztalatom az, hogy a zsemle puha és ízletes lett, bár a tradicionális zsemlékhez képest tömöttebb, laktatóbb. Talán tojás nélkül lazább szerkezete lenne.

hamburger11

A hamburgerhez a zsemléket megtöltöm a zöldségekkel és a húspogácsával. Itt a sorrend a fejes salátalevél, a felkarikázott paprika és póréhagyma, a húspogácsa, és némi friss csíra volt.
Még melegen fogyasztjuk. Jó étvágyat!

hamburger12

“Hamburger házilag” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Na végre! Ezaz!
    Igazi házi hambi, semmi sült parizer hús és igénytelen műanyag zsemle felöntve vizezett mustárral!
    Erre várt a nép már régóta!!!!
    Már nyomtatom is.
    Hatalmas köszönet érte!

  2. Szívesen! Öröm nekem, ha más is örül egy-egy új receptemnek.
    Ha megsütötted… hogy sikerült?
    Várom a beszámolót! :-)

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.