Nem azért, mert Nőnap van, de ilyen volt háziasszonynak lenni 200 éve

Itt a március, a tavasz és ilyenkor megsokasodnak a háziasszony teendői. Így mondhatták ezt hajdanán, cirka 200 évvel ezelőtt sorstársaink, s hogy ez mennyire így volt azt tanúsítja a Magyar Házi Gazdasszony címmel 1820-ban kiadott szakirodalom, melyet persze egy férfi, nevezetesen N. Nagyváthy János táblabíró írt. Ebben a vaskos kötetben jó alaposan kitárgyalja a szerző, mi mindenre kell ügyelnie az igazán gondos háziasszonynak hónapról-hónapra. Külön fejezet szól a szobák tisztításáról, a száraztészta „csinálásról”, „szárnyasállatokról”, sertés hizlalásról, befőzésről, szeszkészítésről, fejésről, gyertyamártásról, szappanfőzésről és selyemhernyókról. Még olvasni is sok, ugye?

Nem azért, mert Nőnap van, de ilyen volt háziasszonynak lenni 200 éve részletei…

Hogyan süss tej és élesztő nélkül kalácsot?

A minap kalácsról álmodtam, ami komoly dilemmát vetett fel bennem. Nem szoktam sütni, mert élesztővel nem szeretek dolgozni. Ezért egy sütőporos verziót kellett kidolgoznom. Átnéztem a neten fellelhető recepteket, de egyik sem volt szimpatikus. Ezért a mandulás-rozsos rudak receptjéhez nyúltam vissza, és azt alakítottam át kalácsra. Végül egy finom és teljes ízű fonott kalács sült ki a receptből. Első sütésre nem is rossz.

Hogyan süss tej és élesztő nélkül kalácsot? részletei…

10 ötlet, amivel kilőheted a fránya tél végi fáradságot – kávé nélkül is

Eleged van már a mínuszos, ködös reggelekből, amikor orrot fújva, zombiként ébredsz, semmihez sincs kedved, kávé után nyúlva próbálod kinyitni a szemed, de még ehhez sincs erőd? Az www.rodalesorganiclife.com megosztott pár tippet, ami pénzbe nem kerül, mégis feltöltheted magad energiával!

10 ötlet, amivel kilőheted a fránya tél végi fáradságot – kávé nélkül is részletei…

A Valentin-nap csak a szerelmesekr?l szól…?!

A csöpp HÉTÉVES hisz a tündérekben. Kicsi kora óta pakol ki rendszeresen nekik ételt, ajándékot, rajzot. Gondolta, Valentin-napkor különösen fontos a figyelem, így hát egy lakosztályt épített kartondobozból. Pici playmobil bútorokkal rendezte be, még abroszt is vágott ki, virággal díszítette, kikészített a „vendégeknek” sütit, apró pohárkákba vizet, a kerti jakuzzit is feltöltötte, (a tündéreknek is kell lazulni), még egy bringát is kipakolt, hátha tekerni támad kedvük.
 

A Valentin-nap csak a szerelmesekr?l szól…?! részletei…

Így fogyóztak a dédanyáink – szuper tanácsok a múltból a sikeresnek gondolt diétához

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a fogyókúra mostanság játszik nagy szerepet a nők életében, holott közel egy századdal ezelőtt is már központi kérdés volt ez a hölgyek számára. Erről tanúskodik a Hatvany Lili – a neves írónő – által szerkesztett Ételművészet életművészet című kötet, 1936-ból. A könyv fontos fejezete A diétás konyha orvosi alapjairól szól, Györky Béla dr. a Svábhegyi Szanatórium igazgató-főorvosa írta, szavait hasznos olvasni és megfogadni. Így fogyóztak a dédanyáink – szuper tanácsok a múltból a sikeresnek gondolt diétához részletei…

Hősként ünnepli az internet népe a török kecskepásztorlánykát

A világot bejárta már ez a néhány fotó,  melyeken egy 11 éves török kislány látható, akik kecskéket őriz, sokszor távol az otthonuktól.

Nemrég észrevette, hogy az egyik nőstény elleni készül.  Tudta, hogy kint a szabad ég alatt, a hegyek közt túl hideg lesz az újszülött gidának, ezért hazahajtotta a többi állatot, két hátizsákot vett magához és visszament az anyáért és az időközben megszületett gidáért.

A hátizsákokba pakolta őket, az egyiket maga vette fel, a másikat a kutyára tette és így mentek haza.

A fotókat a lány 15 éves bátyja készítette – már otthon. A képek gyorsan elterjedtek, a kislányt hősként ünneplik, aki szerint nagyon fárasztó volt, de megérte.

forrás: boredpanda.com

Amilyen ronda, olyan finom: póréhagymás csirke

Ez az étel majdnem minden hónapban felkerül az asztalunkra évek óta. Hogy miért nem fordult meg mégis eddig a blogon? Mert nem éppen egy dekoratív étel. Nehéz jól fotózni. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy megéri a bemutatást: póréhagymás csirkemell barna rizzsel.

Amilyen ronda, olyan finom: póréhagymás csirke részletei…

Ilyen volt a szépségápolás száz éve: kozmetikai tanácsok a dédiktől

Arra még csak-csak emlékszik az ember, hogy a nagyi milyen arckrémeket tartogatott az éjjeli szekrényében, milyen kölni locsolt magára ünnepi alkalmakkor, milyen különleges szappanokat dugott a ruhák közé, hogy azok illatot árasszanak. De hogy az ő anyukájuk számára mit jelentett a szépségápolás, arról keveset tudunk. Nyilván a patikákban már akkori is lehetett kapni mindenféle finom kozmetikumot, de alighanem szűk réteg engedhette meg magának ezt a luxust.

Ilyen volt a szépségápolás száz éve: kozmetikai tanácsok a dédiktől részletei…

5 kínai újévi tanács, ami szerencsét hoz, és törölhetjük velük a rossz karmát

Még mindig halogatjátok azt a szuper diétát, nem szoktatok le a csokimajszolásról, és edzésre se juttok el többször, mint tavaly?

Sebaj, nyakunkon egy újabb nagy lehetőség, hogy újévi fogadalmakat tegyünk! Holnap ránk köszönt a holdújév, 2017-ben január 28-ától a kakas éve lesz, vele egy yin-ben gazdag esztendő köszönthet ránk, legalábbis a kínaiak szerint.

(AP Photo/Ng Han Guan)

Következzen 5 tradicionális kínai jó tanács, amit érdemes holnaptól a kínai orvoslásban és akupunktúra járatos orvosok szerint megfogadni . (A jó tanácsokat a www.rodalesorganiclife.com-ról szemezgettünk.) 5 kínai újévi tanács, ami szerencsét hoz, és törölhetjük velük a rossz karmát részletei…

Finom édesség, mindössze három összetevőből: zserbógolyó

Ezt az édességet legelőször most karácsonykor készítettem el, igaz, akkor még zserbós szaloncukor néven futott. A mézeskalács, a levendulás csillagok, és a diós-narancsos szaloncukor mellett ezt szántam vendégségbe vinni. Ám a férjem úgy rájárt, hogy vendégségbe csak a hírét tudtuk elvinni. Sőt, kikérte magának, hogy ezt a desszertet szaloncukornak hívjuk, és csak karácsonykor kerüljön belőle az asztalra. Így alakult a forma, és lett belőle zserbógolyó.

Finom édesség, mindössze három összetevőből: zserbógolyó részletei…